Rudari

Ministarstvo koči zaposlenje novih rudara

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Sjenica: “Štavlju” nedostaje 50 rudara
U sjeničkom oknu mesečno iskopaju 7.500 tona mrkog uglja, i sve odmah prodaju. Dve godine bezuspešno traže odobrenje Vlade. Termoelektrana na čekanju

Rudari

Među rudnicima sa jamskom eksploatacijom, u Srbiji najbolje radi “Štavalj” kod Sjenice, koji tržištu mesečno isporučuje po 7.500 tona kvalitetnog mrkog uglja. Direktor rudnika, inženjer Mensur Turković kaže da se svaka tona i svaki kilogram pešterskog “crnog zlata” odmah proda, jer je potražnja za ugljem ogromna i iz dana u dan sve veća.

– Zbog stalnog rasta cene gasa i drugih energenata, naš ugalj sa fiksiranom cenom od 6.262 dinara po toni (sa PDV-om), u ovom trenutku je vrlo poželjno i traženo gorivo. Naši rudari ovih dana, kad je ozbiljno zahladnelo na Pešteru, rade danonoćno i jedva uspevamo da obezbedimo dovoljno uglja za sve stalne kupce širom Srbije i građane Sjenice i okoline – kaže Turković.

Pešterski basen je, posle kosovskog, najbogatiji ugljenokop u Srbiji, a sigurne rezerve uglja u okolini Sjenice procenjuju se na oko milijardu tona. Neki stručnjaci tvrde da ih je pet puta više i da cela visoravan “leži na uglju”.

Čitaj još:  Velika pobeda Kolašinca u Bugarskoj

– Godišnje iskopamo i prodamo po 82.000 tona uglja i uvek premašimo plan. Za iduću godinu planiramo 85.000 tona. Mogli bismo i mnogo više, da nam je oprema bolja i da imamo više rudara. Dve godine molimo nadležno ministarstvo da nam odobri prijem “kao hleb potrebnih” 50 rudara, ali još nemamo nikakvog odgovora. Potrebna nam je i pomoć države za nabavku savremenije opreme, kojom bismo povećali iskop uglja i poboljšali uslova rada u rudniku – ističe Turković.

Godinama se kao “gotova stvar” najavljuje izgradnja termoelektrane “Štavalj” u blizini Sjenice, snage oko 350 megavata. Termoelektrana bi zaposlila oko 1.000 radnika i iskoristila ogromne rezerve uglja koji se na nekim delovima Peštera može eksploatisati i površinski. Za veliku investiciju, vrednu oko 700 miliona evra, kojoj je Vlada Srbije dala prioritet, najzainteresovanija je kompanija ALTA iz Češke, interesovanje su pokazale i firme iz Kine, Turske i još nekoliko zemalja.

– Sve je još u Vladi i na čekanju. Uglja ovde ima i za praunuke, vreme je da počnemo i da ga na pravi način koristimo – naglašava Turković.

Čitaj još:  EU PROGRES trenutno investira jedanaest projekata u Sjenici

RADO IDU U RUDARE
Za razliku od nekih drugih delova Srbije, gde mladi ljudi neće u rudnik, na svaki konkurs “Štavlja” za prijem rudara javi se po nekoliko stotina nezaposlenih mladića, među kojima skoro svi imaju srednju školu, a neki i završen fakultet.

– Ni ranije, dok nije bilo ovako velike nezaposlenosti, nismo kuburili sa rudarima. Mladi Pešterci se ne plaše rudarske jame i uvek su “rado prihvatali” težak rudarski posao – kaže Turković.

 

M. Nićiforović

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply