Posao u Nemačkoj i za Sjeničane

Vijesti 2012

Udruženje „Reintegracija“ dobro sarađuje sa firmama iz Nemačke. U Nemačkoj tražene medicinske sestre, dobri mašinci i kuvari


Kadrija Mehmedović

NOVI PAZAR – Udruženje povratnika „Reintegracija“ koje dugo i uspešno sarađuje sa institucijama i firmama u Nemačkoj, očekuje da će tokom 2013. u ovoj državi legalno uposliti bar 1.000 žitelja iz ovog grada i okolnih opština, Sjenice, Tutina, Leposavića i Raške.

Predsednik „Reintegracije“ Kadrija Mehmedović kaže, za „Novosti“, da su osim visokostručnih kadrova koji su do sada najlakše nalazili posao u Nemačkoj i drugim državama Evropske unije, traženi majstori mašinske struke, kuvari i naročito – medicinske sestre.

Samo u Tutinu posao čeka 160 medicinskih sestara, još više ih je u Novom Pazaru, Sjenici, Raški i Leposaviću, a mnogo je i dobrih majstora – mašinaca i kuvara koji ne mogu da se zaposle.

Čitaj još:  U Sjenici tek danas ukinuta vanredna situacija!

– U saradnji sa nemačkom službom zapošnjavanja i mnogo ustanova i firmi u ovoj državi sa kojima smo u stalnom kontaktu, planiramo da omogućimo legalan boravak i rad u ovoj državi. Zainteresovanima ćemo pomoći oko prikupljanja dokumentacije, nostrifikacije diploma i učenja nemačkog. Nemci su spremni da u nekim slučajevima „kreditiraju“ radnike, odnosno da troškove izmire kada prime prvu platu u Nemačkoj – dodaje Mehmedović.

STUDENTE VODILI NA PRAKSU

PREDSTAVNICI „Reintegracije“ ovih dana obilaze filijale Nacionalne službe zapošljavanja kako bi znali koliko ljudi želi da ode na rad u inostranstvo. Odlično sarađuju sa ambasadom Nemačke u Beogradu, a posredstvom ovog udruženja oko 300 studenata, mahom građevinara, arhitekata i mašinaca, letos je boravilo na plaćenoj stručnoj praksi u Nemačkoj i u drugim zemljama EU.

Facebook komentari

Leave a Reply