Svi prikupili potpise ali dogovori i dalje traju

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Prva, i do sada jedina koalicija, koja je Opštinskoj izbornoj komisiji u Sjenici predala punu listu odborničkih kandidata, ukupno 39, je koalicija ''Za evropsku Sjenicu – SDP, DS, LDP. Kandidatura je prihvaćena i oni će biti prvi na izbornoj listi u ovoj opštini.

 

I ostali su, kako nam je potvrÄ‘eno, prikupili potrebne potpise graÄ‘ana, ali za sada dogovori i dalje traju. Neki utvrÄ‘uju odborničke kandidate, a neki još uvek pregovaraju o mogućim koalicijama. Ono što je možda specifično za Sjenicu jeste mogućnost da se, koalicija DSS i NS kandiduju na odvojenim listama. Na predstojećim lokalnim izborima, graÄ‘anima Sjenice biće ponuÄ‘ene i dve nove opcije. Jedna je ''Liga za Sjenicu – dr Esad Zornić'' u koaliciji sa G 17 Plus, a drga, koja će se samostalno kandidovati ispred grupe graÄ‘ana, nosi naziv ''Dosta je – Mensur Gičević''.
Kako saznajemo od menadžera Opštinskog odbora LDP u Sjenici Rijada Hodžića, prema postignutom dogovoru stranaka koalicije ''Za evropsku Sjenicu – SDP, DS, LDP'', Liberalno demokratskoj partiji se garantuju dva odbornička mandata. Izraženo u procentima, u zavisnosti od osvojenih glasova na izborima, u ovoj koaliciji najveću zastupljenost, sa 82 odsto imaće SDP, zatim DS sa 10 odsto i LDP sa 8 odsto.
Izvesno je da će se Stranka demokratske akcije – od uvoÄ‘enja višestranačkog sistema, najjača i najbrojnija partija, koja je u većini mandata imala vlast u Sjenici – kandidovati na zajedničkoj bošnjačkoj listi, koju čine Socijalno liberalna partija, Bošnjačko demokratska stranka i Reformisti Sandžaka, pod nazivom ''Bošnjačka lista za evropski Sandžak – dr Sulejman Ugljanin''. U Opštinskom odboru SDA u Sjenici kažu da je za njihovu listu, za 39 odbornika prikupljen, gotovo duplo veći broj od potrebnih potpisa graÄ‘ana, i da na predstojećim izborima očekuju još bolji uspeh.
''Evropski pokret Sandžaka'' naziv je liste koja objedinjuje kandidature Narodnog pokreta Sandžaka, Bošnjačko demokratski savez iz Novog Pazara i Demokratska partija Sandžaka iz Prijepolja. Predsednik NPS Džemail Suljević je u izjavi za naš sajt rekao, da je za njihovu listu u Sjenici takoÄ‘e prikupljen, više nego dovoljan broj glasova za puni sastav odborničkih kandidata. ''Mi graÄ‘anima nudimo autentičnu, evropski orijentisanu, bošnjačku opciju sa čvrstim i jasnim stavovima, kada je u pitanju status bošnjačkog naroda u Sandžaku, borba protiv očigledne ekonomske diskriminacije i kulturne asimilacije'', kazao je Suljević.
Koalicija DSS i NS, koja je u poslednjem skupštinskom sazivu u Sjenici činila deo vladajuće koalicije, na predstojećim izborima će se verovatno kandidovati na odvojenim listama, mada još uvek nije isključena mogućnost da će se pojaviti na zajedničkoj srpskoj listi i u širem sastavu. Sa obe strane nam je potvrÄ‘eno da su pregovori u toku, ali do zaključenja ove vesti dogovor nije bio postignut. Ono što je za sada izvesno, jeste da će se na zajedničkoj listi kandidovati SRS, NS i SPS. Kako nam je rekao predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije Momir Kovačević, prikupljenim potpisima obezbeÄ‘ena je kandidatura za 14 odbornika na njihovoj listi i postignut je dogovor o zastupljenosti mandata, prema kome će radikalima pripasti 45 odsto, Novoj Srbiji 34 i socijalistima 21 odsto osvojenih glasova za utvrÄ‘ivanje mandata. Predsednik OO DSS Veroslav Karličić nam je rekao da je uputio dopis svim predstavnicima zajedničke srpske liste, ali da još nije dobio odgovor. On je istakao da DSS ne odustaje od zahteva za 30 odsto od osvojenih glasova na zajedničkoj listi, i da će se, ako se njihov uslov ne prihvati, DSS kandidovati na odvojenoj listi.
Što se tiče novih opcija, koje će biti ponuÄ‘ene na predstojećim lokalnim izborima u Sjenici, podsetićemo da smo prošle nedelje objavili intervju sa predsednikom opštine Esadom Zornićem, koji je ujedno i nosilac liste ''Liga za Sjenicu'', i da ova lista predstavlja koaliciju sa G 17 Plus. A nova, nedavno registrovana opcija, koja će se, ispred grupe graÄ‘ana sa 14 odbornika na listi samostalno kandidovati, nosi naziv ''Dosta je – Mensur Gičević''.
Facebook komentari

Leave a Reply