Mladi čuvari prirode

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Sa ciljem podizanja svesti o potrebi zaštite životne sredine, sjenička ekološka organizacija ''Eko Pešter'', osmislila je projekat ''Mladi čuvari prirode''. Projekat je podržao Zavod za zaštitu prirode Srbije, a finansijska sredstva, od oko šest hiljada američkih dolara, obezbedio je PRO program kroz konkurs Fond za učešÄ‡e graÄ‘ana. 

''Seminar ''Škola u službi zaštite životne sredine'' označio je početak treće faze projekta, koji će se realizovati do 15.juna u Sjenici. Edukativni program osmišljen je za nastavnike biologije i geografije, a predavači su eminentni stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovoj fazi predhodilo je istraživanje o zainteresovanosti graÄ‘ana da učestvuju u zaštiti životne sredine, i nabavka eksperimentalnih ekoloških kutija, kao nastavnog sredstva za istraživački rad sa Ä‘acima na terenu. Nadamo se da ćemo ovakvim projektom ostvariti trajne efekte i da će mladi u Sjenici zaista postati čuvari prirode'', rekao je za naš sajt koordinator projekta Sead Bukvić. On je istakao da će za četiri najbrojnije škole u sjeničkoj opštini, dve gradske, kao i osnovne škole u Dugoj Poljani i Karajukiće Bunarima, biti obezbeÄ‘en po jedan televizor i DVD plejer, što će, kako je rekao, pored ekoloških kutija, nastavnicima koristitin u edukaciji učenika sa ciljem podizanja ekološke svesti.
Da je ovakav projekat veoma značajan za zaštitu životne sredine potvrdila je i direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Lidija Amidžić. ''Zavod za zaštitu prirode Srbije ne može da radi svoj posao i da ima trajne efekte svog rada, ako nema veze sa lokalnim zajednicama i ako se ne širi svest o neophodnosti zaštite životne sredine, prirode i prirodnih resursa – rekla je Amidžić. Ona je istakla značaj proglašenja Peštera za Ramsarsko područje, čime je dobijen status specifičnog, meÄ‘unarodno značajnog područja, jednog od najznačajnijih kada je u pitanju očuvanje vlažnih staništa. ''Na nama je da zaštitimo to područje i opravdamo poverenje Ramsarskog biroa, a to je prvenstveno značajno i za lokalno stanovništvo, koje bi očuvanjem prirodnih vrednosti, u nekom periodu moglo sebi obezbediti prosperitet.''
Kada je priroda u pitanju, u Sjenici zaista ima šta da se čuva, pa je opravdanost ovakvog projekta evidentna. Pored Peštera, najvećim delom na teritoriji ove opštine prostire se i zaštićeni rezervat ''Uvac'', u kome se nalazi najveće stanište beloglavih supova na Balkanu, kao i brojne, još uvek malo poznate prirodne lepote i retkosti.
Facebook komentari

Leave a Reply