Vidikovac "Veliki vrh" Sjenicko jezero, Sjenica, Bela kanja

Ovako naše jezero vidi magazin “Oko” sa RTS-a (Video)

Pešter, Video

Za kanjon koji se vidi sa vrhova Uvačkih planina, meštani kažu da je srpska verzija Kolorada a poznavaoci da je definitivno najlepši pogled Srbije.

Vidikovac "Veliki vrh" Sjenicko jezero, Sjenica, Bela kanja

Legenda kaže da je cela Pešterska visorovan nekada bila pokrivena velikim jezerom. U tom jezeru živela je troglava aždaja koju je ubio Sveti Đorđe. U svom samrtnom ropcu aždaja je repom okrnjila šumu, a zanela se i cela planina. Hladna izvorska voda, koje i danas ovde ima koliko ti duša poželi, potekla je kada je Sveti Đorđe, pre borbe, mačem udario u jedan kamen.

Neki drugi će reći da su najlepši pogled i čuveni uvački meandri nastali su 1979. godine kada je na reci podignuta brana i u rad puštena hidrocentrala.

Čitaj još:  Šesta redovna sednica Skupštine opštine Sjenica 2017. (Video)

Šta god da je istina osećaj koji se javi kada se popnete na jedan od uvačkih vidikovaca, kada osetite kao da ste ušli u fotografiju, morate da doživite. Pa posle, ako budete prepričavali neki će sigurno pomisliti da je i to legenda.

Novinar Oko magazina Dalibor Žarić na Uvcu je pronašao vlasnika najlepšeg pogleda Srbije: Baju Mahovića, koji, kao u čuvenom filmu turistima zna da kaže: “Dalje, nećeš moći”.

Sa sjeničkim domaćicama Dalibor je pravio i jeo lokalni specijalitet heljdopitu a sa zlatnim dečkom sa Novog Zelanda Ivanom Šaponjićem išao je na pecanje.

Autor emisije: Dalibor Žarić
Snimatelj: Petar Vujanić
Urednik emisije: Gorislav Papić
RTS Magazin OKO

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Ovako naše jezero vidi magazin “Oko” sa RTS-a (Video)

Leave a Reply