Bosanski jezik u sjeničkim školama

Vijesti 2012

Od drugog polugodišta ove školske godine u nekoliko škola u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju uvodi se ogledna nastava na bosanskom jeziku.

Ova nastava će od septembra 2013. godine biti proširena na sve obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku.

“Očekujemo usvajanje nastavnih planova i programa a potom i konkurs za udžbenike”, rekao je Tanjugu predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević.

Odluku o početku pripremne nastave na bosanskom donelo je BNV početkom decembra, a u međuvremenu je organizovalo i seminar za nastavnike i učitelje.

U prvoj fazi, od polovine januara naredne godine, bosanski jezik biće uveden u jednom odeljenju pripremnog predškolskog programa u sva četiri grada, kao i u prvom i petom razredu osnovnog i prvom razredu srednjeg obrazovanja.

U drugom polugodištu u nastavi će biti korišćeni priručnici, rekao je Džudžević i naveo da su Bošnjaci poslednji manjinski narod u zemlji koji uvodi školovanje na svom maternjem jeziku.

Čitaj još:  I Komunistička partija na glasačkom listiću

“Iz predmeta bosanski jezik i književnost deca će imati nov program, učiće svoj maternji jezik, elemente kulture, istorije, a ostali udžbenici biće prevedeni sa ćirilice na latinicu i sa srpskog na bosanski jezik”, objasnio je on.

U Novom Pazaru bosanski jezik učiće deca u OŠ “Selakovac”, OŠ “Stefan Nemanja”, OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Jošanica”- Lukare, u tamošnjoj Gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi.

U Tutinu ogledna nastava biće u OŠ “Rifat Burdžović Tršo”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “Dr Ibrahim Bakić” – Ljeskova i Gimnaziji.

U Sjenici se program sprovodi u OŠ “12. decembar”, OŠ “Svetozar Marković”, OŠ “Bratstvo Jedinstvo” – Duga Poljana, OŠ “Vuk Karadžić” – Kladnica i u Gimnaziji.

Čitaj još:  Etno restoran "Dolina Vukova"

U Prijepolju će ogled biti u OŠ “Milosav Stiković” – odjeljenje u Brodarevu i u tamošnjoj Gimnaziji.

Facebook komentari

Leave a Reply