Pojeftinilo skupo meso! (Video)

Sjenica vesti, Video, Vijesti 2012

Dok je u radnjama meso sve skuplje, stočari se žale da je cena jagnjadi i teladi sve niža i da su prinuđeni da je prodaju jer letine gotovo da nema. Tako u prodajnom lancu, od pašnjaka do trgovina, najmanje zarade proizvođači, najskuplje plate kupci, a zarada ostaje u džepovima preprodavaca.

Ukoliko se ne stane na put nakupcima, i ne obezbedi stimulacija stočarima, pitanje šta će od naredne godine biti sa stočnim fondom od Zlatara do Pešter.

Adem Habeš iz Sjenice kaže da stočari nemaju kome da prodaju, a i kad neko kupi, to se uzme na veresiju pa se godinama čeka i ne može da se naplati. Nezir Višnjić iz Dubnice ističe da je cena stoke drastično pala, pa navodi da su muška telad bila tri i po evra, a sada se cena kreće oko 2,7 evra kilograma.

Veličko Šuvarić iz Donje Vape kaže da ne zna kako će stočari preživeti. “U mesarama cena mesa uopšte ne pada, već često skače po 10 ili 15 odsto. Sve su bogatiji nakupci”, ocenjuje Šuvarić.

Čitaj još:  Naš rudnik uglja “Štavalj” nazivaju gigantom!

Do mesare, njihov proizvod neobjašnjivo poskupi. I to sada, kada je grla u ponudi sve više. Junetina je, recimo, poskupela za 80 dinara, samo u poslednjih petnaestak dana.

U mesarama kažu da su građani počeli da kupuju suvo meso, rebra i kosti jer je to jeftinije.

Vlada Srbije propisala je da trgovačke marže na osnovne životne namirnice, pa i meso. Načelnica Odeljenja tržišne inspekcije u Užicu Suzana Đoković ističe da po uredbi svi učesnici u prometu mogu da iskoriste samo 10 odsto marže, čega se trgovci u kontrolisanim objektima i pridržavaju.

Milan Milošević iz firme “Zlatibor produkt” objašnjava da je od maja do septembra ove godine nabavna cena skočila za 25 odsto, a da je u njihovim maloprodajnim objektima prodajna cena je povećana za 17 odsto.

“S obzirom da je standard stanovništva toliko opao, promet nam je slabiji za 50 odsto”, navodi Milošević. Ako i trgovine teško opstaju, na dobitku su samo preprodavci.

Čitaj još:  Najhladniji grad smo u Evropi sa minus 17

I to nije ništa novo u selima na Zlataru i Pešteri. Ali je pitanje, koliko će grla, posle svega, dočekati proleće kada se u nedostatku hrane, stada drastično smanjuju. I kako će biti potom, jer stočari, kako kažu nemaju računa da uzgajaju krave za rasplod.

 

Izvor: RTS

Facebook komentari

Leave a Reply