Sjeničani i dalje bez svog jezera

Vijesti 2014

Nama je turizam opredeljenje i velika, a još neiskorišćena šansa, netaknuta priroda na Pešteru, zdrava hrana i kanjon Uvca za beloglavim supom mogao bi da bude izvanredan turistički potencijal i značajan izvor prihoda našoj opštini, činimo sve što je u našoj moći da razvijemo turizam i iskoristimo šansu koja nam se pružila – kaže Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica.

U ovoj opštini su, međutim, pomalo ljuti na Vladu Srbije, jer nije ništa učinila da Specijalnim rezervatom Uvac, osim opštine Nova Varoš, gazduje i opština Sjenica.

– Pisali smo premijeru Ivici Dačiću, poslali smo mu i peticiju građana i tražili da Uvcem gazduje i naša opština, jer se kanjon dobrim delom nalazi na teritoriji Sjenice. Nelogično je da jednim tako značajnim prirodnim i turističkim resursom upravlja samo firma sa teritorije opštine Nova Varoš – ističe Elma Skalonjić, članica Upravnog odbora Zmajevca.

Oživljavanje beloglavog supa na Pešteru pomoglo je puno i stočarima ovog kraja, retki lešinar doprineo je da se skoro potpuno iskorene crni prišt i antraks, bolesti koje su do pre dvadeset-trideset godina ozbiljno ugrožavale ovdašnji stočni fond.

– Sad beloglave supove nazivamo i lekarima prirode, otkad su brojniji u kanjonu Uvca i na Pešteru, sve lešine koje su bile uzrok zaraznih bolesti brzo nestanu, orlovi imaju poseban želudac i njima crni prišt i antraks ništa ne mogu – kaže Mujo Kurtanović, stočar sa Peštera.

– Mada ih mnogi nazivaju grabljivicama, supovi su pitome ptice, one ne ubijaju, od njih ne strada ni jedna druga ptica, niti životinja, oni se hrane isključivo lešinama. Ranije smo ih boreći se protiv vukova, ubijali kreozanom i drugim otrovima. Dešavalo se da vukovima koji nam nasrću na torove podmetnemo uginulo tele ili kravu napunjene otrovom, a supovi stignu pre ovih zveri i stradaju, sada toga nema, znamo šta nam znače i šta znače za prirodu i pazimo na njih.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Ti neslavni zimski rekordi umalo oboreni! (samo -30)

Leave a Reply