Termoelektrana u Sjenici

Sjenica vesti, Vijesti 2012

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku i češka kompanija ’Alta’ iz Brna potpisaće sutra izjave o poslovno-tehničkoj saradnji o izgradnji termoelektrane Štavalj, u vrednosti od 500 miliona evra.

Češka kompanija “Alta” na osnovu dosadašnjih pregovora sa resornim ministarstvima donela je odluku da u najkraćem roku uloži 500 miliona evra u izgradnju rudnika i termoelektrane Štavalj kod Sjenice, instalisanog kapaciteta od 300 do 350 megavata.

Poznata češka kompanija izdvojila je i dodatnih 150 miliona evra namenjenih za investiranje u različite energetske projekte u Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je “Alta” zastupljena u Srbiji sa rudarskom opremom i poslovima u oblasti rudarstva.

Čitaj još:  Kolašinac bolji nego u Moskvi

Potpisivanjem izjave o početku realizacije tih projekata završiće se dvomesečni pregovori, što će omogućiti definisanje ekonomskih, pravnih i tehnoloških parametara vezanih za investicuju u termoelektranu Štavalj.

Dosadašnja istraživanja zaliha lignita pokazala su da su rezerve od 70 miliona tona dovoljne za rad elektrane kapaciteta 350 megavata. Istraživanja su urađena iz sredstava Vlade Češke Republike i Svetske banke.

Izjavu o saradnji u Vladi Srbije potpisaće predstavnici Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i kompanije”Alta”.

Facebook komentari

Leave a Reply