Medved u rezervatu Uvac

Opet medvedi u rezervatu “Uvac”

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Na hranilište Mastirine za beloglave supove, bez poziva se uselio i mrki medved.

Medved u rezervatu Uvac
Medved u rezervatu “Uvac”

Iz „Rezervata Uvac“ uveravaju meštane da nema razloga za brigu jer će medvedu redovno servirati obroke pa neće morati da hranu traži u selu i pravi štetu.

Strvine koje rendžeri rezervata redovno iznose na Mastirine iznad brane na Uvačkom jezeru za hranu beloglavim supovima, privlače i divlje zveri, pa su pored orlova lešinara u ovoj svojevrsnoj menzi na litici kanjona svakoga dana na obroku i lisice, vukovi, gavrani…

U „Rezervatu Uvac“ zbog toga i pretpostavljaju da se medved spustio sa okolnih planina u potrazi za hranom.

– Prema tragovima, medved ne ide daleko od hranilišta, a nešto više o njegovom kretanju i navikama znaćemo uskoro kada se na Mastirinama u funkciju opet postavi video-nadzor. Plan je da se postavi i montažna hranilica u koju ćemo za našeg gosta redovno servirati obroke kukuruza kako ne bi zbog gladi odlazio u okolna sela. Ukoliko ostane, medved će biti i svojevrsna atrakcija za turiste koji na hranilištu mogu da posmatraju i slikaju orlove – kaže Branko Bjelić, direktor „Rezervata Uvac“.

Čitaj još:  Poginuli momak iz Sjenice i iz Novog Pazara

Medvedi se u kanjonu Uvca sa tri veštačka jezera do sada nisu duže zadržavali, a poslednji put je viđen pre godinu i po dana kada je pokušao da provali u lokalni magacin krompira. U šumama obližnjih Zlatara i Jadovnika živi nekoliko mrkih medveda, koji su ranijih godina meštanima pravili štetu u pčelinjacima.

– Zahvaljujući video-kamerama koje pokrivaju hranilišta na Jadovniku znamo da su nam sva tri mrka medveda na broju, pa je moguće da je u kanjonu Uvca mužijak koji je proletos u Beloj Reci na padini Murtenice pravio štetu stočarima. Bez ozbiljnije analize to je teško utvrditi jer je mužjak medveda veoma pokretan i pokriva teritoriju do 250 kvadratnih kilometara, a zabeležen je slučaj medveda markiranog na Tari koji je kasnije viđen stotinama kilometara dalje na Goliji – kaže Vjekoslav Joksimović iz Prijepolja, predsednik Udruženja „Jadovnik – oaza netaknute prirode“.

Čitaj još:  Čajanka povodom Dana žena u Sjenici (Vesna 08.03.2015.) Video

 

Ž. Dulanović

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Opet medvedi u rezervatu “Uvac”

Leave a Reply