sajam prezentacija - Sjenica - Beograd 2010

Sjeničani privukli pažnju domaćih i stranih posetilaca

Arhiva Vijesti 2010, Nevladine organizacije, Sjenica vesti

Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je zatvoren prošle nedelje, predstavilo se 850 izlagača iz 41 zemlje sveta. Učestvovale su najvažnije domaće, i brojne inostrane turističke organizacije, hoteli, turoperateri, agencije, odmarališta, letovališta, banje i slično, a među njima, prvi put i Turistička organizacija Sjenice. Svojim prirodnim lepotama, prehrambenim specijalitetima i bogatstvom različitosti kada je u pitanju etnička struktura stanovništva, sjenički štand je privukao pažnju, kako domaćih, tako i stranih posetilaca. Niske temperature više nisu jedina i najpoznatija karakteristika Sjenice, i ako je Beogradski sajam označio početak turističke sezone u Srbiji, prvi nastup Sjeničana na njemu, najavio je početak razvoja turizma na Sjeničko-pešterskoj visoravni.

Trećeg dana Sajma u hali 4, odmah nakon prezentacije Turističke organizacije Srbije, na čijem štandu je upaljena Olimpijska vatra, održana je prezentacija ”Dobrodošli na Peštersku visoravan”. Tom prilikom predstavljene su, ni sa čim uporedive prirodne lepote najveće visoravni na Balkanu, ali i prehrambeni kvaliteti, kao što su sjenički sir, kajmak, jardum, ovčja pršuta, sudžuk, jela od heljde. Uz sjeničku Turističku organizaciju predstavili su se i Ugostiteljsko turističko društvo ”Borići”, Preduzeće za proizvodnju i preradu mesa ”Turković”, NVO ”Sandžački ćilim”, i novoizgrađeni hotel ”Berlin”.

Prezentacija ”Dobrodošli na Peštersku visoravan”, privukla je i značajnu medijsku pažnju, a to je bila prilika i za promociju savremeno izrađenog kataloga sjeničke Turističke organizacije u kojem su, između ostalog, na prvoj strani zapisane reči poznatog pesnika i novinara Radomana Kanjevca. ”Postoje ljudi kojima se ne zna otac, postoje čak i oni kojima se ne zna majka, ali ne postoji niko kome se ne zna zavičaj. Svako se od nas mogao roditi samo u jednom trenutku, samo u jednoj zemlji i samo na jednom mestu.


Kad smo bili mladi naivno smo verovali da će zavičaju biti teže bez nas nego nama bez njega. Sad vidimo da je obrnuto. Gde god da se nalazimo, na koju god stranu da krenemo, zavičaj će nas pratiti: kao ime i prezime, kao znak u horoskopu, kao glas majke za doručkom, koji nas podseća da uvek ima neko ko je stariji od nas.” Autor ovih prekrasnih redova, to je i delima potvrdio, pruživši nesebičnu pomoć uspešnoj promociji turističkih potencijala sjeničkog kraja. Značajnu podršku Sjeničanima, pružila su braća Elvis i Denis Zornić, vlasnici ”Kuće Zornića” u etno stilu, ali i drugi, poreklom iz Sjenice, koji ne žive više u svom zavičaju.

Čitaj još:  U Sjenici organizovan noćni namaz pod vedrim nebom (Video)

”Prvim pojavljivanjem na Sajmu, ostvarena su naša očekivanja. Interesovanje vlada za naše predele, posebno za seoski turizam. Uspostavili smo značajne kontakte sa drugim turističkim organizacijama i agencijama, a naša destinacija je privukla pažnju i Turističke organizacije iz Češke”, rekla je Dobrila Radević, direktorka Turističke organizacije u Sjenici. Prvi sajamski nastup, pozitivno je ocenila i direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac. ”Turistička organizacija Sjenice je za poslednjih šest meseci učinila značajan progres u predstavljanju svog kraja na turističku kartu Srbije. Pre par meseci mi smo posetili Peštersku visoravan, Sjenicu i Novi pazar, i uverili smo se u sve potencijale koje pružaju ti predeli. Ta mešavina nacionalnosti, kultura, fantastičan prirodni ambijent, čine nešto što zaista predstavlja jedinstvenu, autentičnu ponudu tog dela naše zemlje”, izjavila je Plamenac. Ona je istakla i da je Sjenica, ove godine obuhvaćena publikacijom Turističke organizacije Srbije ”52 vikenda u Srbiji”.

Čitaj još:  Od Papića, preko planina do brane (Video)

Na Beogradskom sajmu turizma, koji važi za najuspešniju sajamsku manifestaciju u jugoistočnoj Evropi, turistička i gastronomska ponuda Sjenice, predstavljena je na štandu Turističke organizacije regije Zapad. Ova organizacija sada obuhvata deset opština, koje svoje turističke ponude izlažu na zajedničkom štandu već četiri godine. ”Samo objedinjavanjem turističke ponude i zajedničkim nastupom, mogu se postići rezultati prema inostranom tržištu”, kaže direktor Turističke organizacije regije Zapad, Miroslav Rađen. On najavljuje da će ove godine biti štampana zajednička publikacija za sve opštine zapadnog regiona.

Redakcija Sjenica.com

Facebook komentari

Leave a Reply