Seoska skola sa sest djaka

Arhiva vijesti 2007

Active Image 

Skola u sjenickom selu Fijulju, jedna je od ukupno 28 izdvojenih odeljenja na teritoriji ove opStine. Poznato je da se u takvim odeljenjima nastava odvija u otezanim uslovima. Zbog malog broja djaka organizuju se kombinovana odeljenja. Skolske zgrade su stare i uglavnom bez vode i mokrih cvorova.

CetvorogodiSnja skola u Fijulju ima Sest djaka, dva u cetvrtom, tri u trecem i jednog u drugom razredu. Ove Skolske godine nije bilo djaka prvaka, ali s obzirom da je predSkolsko obrazovanje obavezno, u Skoli je jedan predSkolac, koji ce se naredne godine upisati u prvi razred. Od proSle godine, ucitelj u ovoj Skoli je Reuf Hodzic, kome je to prvo zaposlenje nakon sedamnaest godina staza na birou, sa fakultetskom diplomom.

U ovom kombinovanom odeljenju, cas traje obicno duze od 45 minuta. Ne zavrSava se sve dok svakom uceniku ne bude potpuno jasno, planom predvidjeno gradivo, a i mnogo vise. ,,Trudim se da ono Sto radim, radim maksimalno dobro. Moj stav je – i to pokuSavam da naucim ucenike – da ako hocemo neSto od necega da dobijemo, to moramo maksimalno poStovati – kaze ucitelj Reuf Hodzic – Jer, Skola nije samo mesto gde deca uce: deljenje, mnozenje, lektiru… To je meste gde se izgradjuju kompletne licnosti.''Iako je, po mnogo

cemu slicna ostalim izdvojenim odeljenjima, uglavnom po materijalnim uslovima, Skola u Fijulju ima i svoje posebnosti. Pranje zuba nakon uzine,,Licna higijena i lepo ponaSanje su bitne stvari koje deca treba da znaju'', istice ucitelj Hodzic. On je, proSle godine, iako u Skoli nema vode, napravio improvizovani umivaonik od metalne posude, slavine i plasticnog lavora. Iznad umivaonika, napravio je malu drvenu policu sa pregradama za cetkice. Na svakoj pregradi piSe ime ucenika, cija se cetkica tu nalazi. Ucitelj je kupio pastu za zube i uveo obicaj pranja zuba nakon uzine. Ovaj nesvakidaSnji obicaj, ucenici redovno sprovode i to im se svidja. Oni kazu, da je to jedna, od mnogih dobrih ideja njihovog ucitelja.

PoSto se ucitelj bavi i pcelarstvom i stolarskim zanatom, med je cesta poslastica, a od stolarskog zanata, Skola je, umesto starih i dotrajalih prozora, dobila potpuno nove. Zamenom prozora, dobijeno je na uStedi ogreva u zimskom periodu i sprecena je mogucnost da , usled pada prozora, neko od ucenika bude povredjen. Ovakvim i slicnim postupcima, ucitelj potvrdjuje svoj princip da poStovanje treba zasluziti postovanjem.

Kompjuter na poklon – ucenje kroz igru Opremljenost nastavnim ucilima je slaba strana svih Skola u sjenickoj opStini. To je, posebno izrazeno u seoskim Skolama. Medjutim, zahvaljujuci poklonu nastavnika enleskog jezika Alena Tahirovica, koji ovaj predmet predaje i u Fijulju, ucenici ove Skole, prvi put su dobili priliku, da se koriste i nauce osnovne principe rada na racunaru. ,,PokuSavam da kroz igru motiviSem decu za ucenje. Rezultati su tada najbolji! U tome nam mnogo pomaze, i deci koristi, kompjuter koji je Skoli poklonio nastavnik engleskog'', kaze ucitelj. Sva deca su vec savladala osnovna znanja o racunaru. U kompjuterskoj memoriji, pohranjeni su njihovi likovni i literarni radovi. U nastavku Skolovanja, u maticnoj Skoli u Sjenici, nastava informatke nece biti strana ucenicima iz ovog sela.

U okviru nastave muzickog vaspitanja, koristi se mali sintisajzer i deca su vec naucila note. A od svih predmeta, djaci ipak najviSe vole matematiku i engleski i raduju se dolasku u Skolu.

Cela Skola, automobilom na izlet, Pre nekoliko dana, kada je, na gradskom stadionu u Sjenici, odrzan kros za ucenike, ucitelj Reuf je svojim automobilom, sve ucenike iz Fijulja dovezao na stadion. Ucitelj je to ucinio sa namerom, da svojim djacima pruzi priliku da dozive neSto Sto ne mogu doziveti u selu. Da vide kako izgleda gradski stadion, i da i sami ucestvuju na krosu. Nakon toga, svi zajedno, posetili su izletiSte Vrelo i zicani most u klisuri Uvca. Vremenske prilike su toga dana bile fantasticne za izlet, koji ce, po svemu sudeci, djaci dugo pamtiti. Iz razgovora sa njima, saznali smo da je njihov najjaci utisak bio jedinstveni zicani most u impresivnoj klisuri Uvca. Iz njihovih ociju, zracilo je oduSevljenje dok su pricali o velicanstvenom pogledu sa mosta, koji se njiSe. To, sasvim sigurno, nikada nece zaboraviti!U planu obilazak Tubica pecine

Reuf Hodzic je veliki zaljubljenik prirode, i svoje djake, izmedju ostalog, uci i da cuvaju i poStuju prirodu. On je, dok je studirao u Beogradu, bio clan SpeleoloSkog udruzenja i pecine su njegova velika ljubav. ObiSao je sve pecine na teritoriji sjenicke opStine pa i Sire. Sjenica je inace poznata po pecinama, a USacko – Ledeni pecinski sistem je najveci u Srbiji. Zbog lake prohodnosti, ucitelj planira da svoje ucenike uskoro provede kroz Tubica pecinu. Oni zeljno okekuju takvu avanturu.

Skola u Fijulju funkcioniSe kao prava mala porodica. Specifican odnos prema djacima potpuno je u sladu sa reformama u obrazovanju. A rezultati su ocigledni.

Facebook komentari
Čitaj još:  Adaptacija bioskopa u Sjenici

Leave a Reply