Sjeni ko-peterska zima

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Nedostatak snega u decembru, koji je za sjeničke uslove bio nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosek, specifičnost je dela ovogodišnje zimske sezone u Sjenici. To međutim, nije potrajalo dugo. Sa ozbiljnijim snenim padavinama početkom januara, formiran je sneni pokrivač od 32 centimetra, a samim tim, nastupili su i konstantno ledeni dani, što jeste odlika prave Sjeničko- pešterske zime.

Sa temperaturom od 25 stepeni ispod nule, izmerenom prošlog utorka, Sjenica je bila najhladnija u Evropi. Ekstremno niske temperature su dobro poznata odlika najhladnijeg naseljenog mesta Evrope, i to nije nikakva novost. Ali, uprkos tvrdnjama da su Sjeničani navikli na takve uslove, zima u Sjenici je najdui period u godini koji se teško podnosi. Ogromno opterećenje za njene stanovnike su visoki izdaci za nabavku neophodnih količina ogreva, na čemu u Sjenici nije moguće štedeti. Poučeni iskustvom ivljenja na ovim prostorima, Sjeničani se, pre svega ostalog, tokom cele godine snabdevaju ogrevom, i to je zapravo ono na šta su navikli. U ledeno hladnim danima, kada se temperatura ni ne priblizava nuli, već se spušta do minus 25 i više, kao što je bio slučaj ove sedmice, ogrev se troši nemilice. I pored toga, optimalna temperatura u domaćinstvima se teško postie, pa se često dešava da se voda ledi u cevima. ''Sve su to uslovi na koje se nije nimalo lako navići – kau Sjeničani – to jednostavno treba preiveti!''
Ipak, sjenička zima ima i svoje čari. Sportistima, ljubiteljima zimskih sportova, to je omiljeno godišnje doba. Deci na raspustu, takođe. Bez obzira na ekstremno niske temperature, oni se raduju svakom novom snegu, kojeg će u Sjenici, kau prognostičari, tokom januara biti dovoljno za sve zimske radosti.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply