Dva vuka u jednom danu

Arhiva vijesti 2009

Active Image

LOV SA POBRATIMIMA IZ KRAGUJEVCA U SJENIČKOM LOVIŠTU

Tradicionalno druenje sjeničkih, i lovaca pobratima iz Kragujevca, organizovano je i ove godine u sjeničkom lovištu. Od kada je, pre deset godina potpisana Povelja o bratrimljenju između lovačkih udruenja ''Vrhovi'' iz Sjenice i ''Šumadija'' iz Kragujevca, pobratimi se redovno posećuju i drue. To je za njih prilika koja se ne propušta i doivljaj koji novcima ne moe da se plati. Rezervat Babinjače je i ovog puta bila njihova destinacija, a divlja svinja meta za osamdesetak lovaca u pogonu.

 

Podsetivši na pravila o dozvoljenim vrstama divljači, prilikom raspoređivanja lovaca, predsednik lovačkog udruenja ''Vrhovi'', Mensur Gičević je rekao da svaku priliku za pucanje treba prepustiti gostima. Gosti su potom, po ustaljenom običaju, raspoređeni na najboljim čekama, sa kojih je bilo teško promašiti plen. Ali, kao i mnogo puta do sada, oni su dokazali da ulov nije najvaniji. Jedna odstreljena divlja svinja bila je sasvim dovoljna da zadovolji lovački nagon svih prisutnih lovaca, kojima je i ove godine drtuenje bilo na prvom mestu.
Pored lovaca pobratima, u zajedničkom lovačkom druenju u sjeničkom lovištu učestvovalo je i nekoliko lovaca iz susednih opština. A početnička sreća posluila je ovog puta Mirsada Mešića, lovca iz Prijepolja, koji je prvi put, u trogodišnjoj lovačkoj karijeri, uspeo da odstreli divlju svinju.
Nakon uspešnog lovačkog dana, druenje uz pesmu igru i lovačke priče, nastavljeno je do kasno u noć u novoizgrađenom lovačkom domu u Sjeninici. Gosti su otišli zadovoljni, jer svaka međusobna poseta lovaca pobratima iz Sjenice i Kragujevca, učvršćuje njihovo porodično prijateljstvo, koje se neguje due od jedne decenije.
 
DVA VUKA U JEDNOM DANU

Čitaj još:  Uskoro novo vozilo za prevoz smea

Par dana nakon organizovanog lova sa pobratimima, na drugoj strani sjeničkog lovišta, u Radaginjskim vrhovima, sjeničkom lovcu Mehu Ugljaninu je pošlo za rukom da u jednom danu odstreli dva vuka. U ovom slučaju, nije bila u putanju početnička sreća, već veština stečena dvadesetrogodišnjim lovačkim iskustvom.
Kao veliki zaljubljenik prirode, lovom se bavi od 1985.godine, a prvog vuka je odstrelio prilikom prvog izlaska u lov, svojom tek kupljenom puškom. Od tada do danas, iz njegove puške palo je 29 vukova.
''Druenje sa prirodom izoštrava čula i zato se trudim da svaki slobodan trenutak provedem u prirodi. Sjeničko lovište je bogato vukovima koji pričinjavaju ogromne štete lokalnim farmerima. Mislim da je prirodno osećati potrebu da se boriš protiv štetočina i naravno da pobeđuješ. Za uspeh je potrebno mnogo truda, strpljenja i znanja, a meni je dragoceno i iskustvo dravnog prvaka u bijatlonu'', kazao je Ugljanin.

 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply