Izvrena primopredaja vlasti

Arhiva vijesti 2009
Ministarstvo za dravnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, potvrdilo je legitimitet novoformirane skupštinske većine u Sjenici, ukazujući na neophodnost da ''razrešeni organi opštine Sjenica, bez odlaganja, omoguće novoizabranim organima ove opštine da preuzmu svoju dunost i da je nesmetano vrše u skladu sa zakonom i opštim aktima opštine.'' U skladu sa takvim zaključkom nadlenog Ministarstva, primopredaja vlasti u Sjenici, izvršena je u utorak 5.januara. Umesto smenjenih funkcionera, Nusreta Nuhovića (SDA) i Esada Zornića (Liga za Sjenicu), funkciju predsednika opštine Sjenica, preuzeo je Muriz Turković (SDP), a funkciju predsednika Skupštine, Harun Hajradinović (NPS), dok su funkcije njihovih zamenika zadrali Mensur Gičević (GG Dosta je) i Momir Kovačević (NS). Istog dana izvršena je i primopredaja vršilaca dunosti direktora u preduzećima kojima su rukovodili predstavnici Bošnjačke liste za evropski Sandak. Za vršioca dunosti direktora u Direkciji za urbanizam projektovanje i izgradnju, imenovan je Mladen Kneević (DSS), a u Ustanovi za fizičku kulturu Ermedin Kolašinac (LDP). U ostalim preduzecima i ustanovama pod ingerencijom opštine, kadrovska rešenja će, kako se najavljuje, naknadno biti korigovana u skladu sa novim koalicionim sporazumom aktuelne vladajuće većine.

Nova skupštinska većina od 23 odbornika, koju čine: Koalicija ''Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP'' sa 12 odbornika, Evropski pokret Sandaka, DSS i Jedinstvena lista SPS, SRS i NS, sa po tri odbornika i GG Dosta je sa dva odbornika, formirana je 15.decembra, kada je bila zakazana Druga redovna sednica Skupštine opštine Sjenica. Postupak primopredaje vlasti tada nije izvršen, zbog protivljenja smenjenih funkcionera iz redova Bošnjačke liste za evropski Sandak i koalicije Liga za Sjenicu i G17 plus, koji su osporavali zakonitost tada odrane sednice. Njihov zahtev za raspuštanje skupštine u Sjenici, zbog, kako su naveli, ''neodravanja sednice u roku od tri meseca i nedonošenja Odluke o budetu opštine Sjenica, shodno zakonskoj proceduri'', Ministarstvo za dravnu upravu i lokalnu samoupravu je ocenilo neosnovanim.
''Zapisnik koji su sačinili smenjeni predsednik i sekretar Skupštine, nije propisno sastavljen (ne sadri potrebne bitne elemente) i stoga se ne moe smatrati valjanom javnom ispravom o prisutnim, odnosno odsutnim odbornicima. Veću dokaznu snagu o prisutnosti odbornika, pa samim tim i o postojanju kvoruma za rad, predstavljaju svojeručni potpisi 23 prisutna odbornika koji se nalaze na zapisniku koji je sačinjen pošto je predsednik Skupštine, Esad Zornić napustio sednicu'', navodi se, između ostalog, u pisanom dokumentu nadlenog Ministarstva, dostavljenom predstavnicima i aktuelne i smenjene vlasti u Sjenici.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply