Osmomartovska ajanka U Sjenici

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Obeleavanje Dana ena u Sjenici ima višedecenijsku tradiciju. To je Dan, koji se u ovom gradu, na poseban nain, planira, išekuje, proslavlja i pamti. Opuštene i doterane, iskljuivo u enskom društvu, Sjenianke umeju da budu lepe, vesele, šarmantne, razdragane i iznad svega gostoprimljive. Kao takve, one su uinile da, po mnogo emu specifina i uvena Osmomartovska ajanka u Sjenici, nema samo lokalni karakter. Zbog toga mnoge dame iz susednih opština, pa i udaljenijih evropskih gradova, svoj praznik proslavljaju baš u Sjenici, a karte za tu priliku, rezervišu se mesecima unapred. Da sve bude kako dame ele, i ove godine potrudila se dama, koja je samostalno nastavila tradiciju organizacije ovakvih proslava, Sjenianka po opredeljenju, gospoa Ana Nikoli i orkestar ''Stil''.

 

U restoranu ''Vesna'', adaptiranom prostoru nekadašnje menze fabrike ''Vesna'', gde su se i ranijih godina odravale ovakve zabave, svoj praznik je ove godine proslavilo ak oko 500. ena, što je nezapamena poseenost. Specijalno za tu priliku iz Pariza je doputovala, roena Novopazarka, Muamera Plojevi. ''Ovakvih zabava nigde nema osim u Sjenici. Ovde svaki umor nestaje, i bez obzira na dugak put, ja oseam da imam dovoljno energije za slavlje, koje na Dan ena, samo Sjenica moe da prui,'' kae ona. Takvo mišljenje dele i ostale brojne goše iz razliitih gradova, koje svake godine, svoj praznik proslavljaju u ovom gradu. Jer, Osmomartovska ajanka u Sjenici je, kau, zabava bez konkurencije! I zaista, bez obzira što su veernje zabave sa poznatim pevaima, toga dana bile organizovane za parove u restoranima ''Bor'' i ''Berlin'', dame nisu propustile priliku da se zabave u društvu dama na sjeniki nain do kasno u no. Malobrojni, i skoro neprimetni predstavnici jaeg pola, i ovaj put bili su muziari, konobari, fotografi i snimatelji.
Tradiciju uveseljavanja Sjenianki na njihov Dan – koju je, pre skoro pet decenija ustanovio poznati sjeniki harmonikaš, rahmetli Reuf Nalovi, poznatiji kao ale – na zadovoljstvo svih prisutnih dama, nastavljaju lanovi orkestra ''Stil'', Ringo, Zlatko, Demo i ostali. Oni su na usluzi sjenikim damama, koje ih, kako muziari umeju u šali da kau, tog dana doivljavaju kao ''drugarice'', što njima uopšte ne smeta. Ko jedanput doe i prisustvuje takvoj zabavi, uvek poeli da se vrati, pa otuda se, iz godine u godinu, belei sve vea poseenost. Jer, tako opuštenu i veselu atmosferu Osmomartovske ajanke, koja je nadivela svoje osnivae postjui Institucija samo po sebi i jedan od trajnih simbola sjenike aršije, ništa drugo ne moe da zameni.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
 
Video snimaci
 
 
 
 
Facebook komentari

Leave a Reply