Prevencija raka grlia materice

Arhiva vijesti 2009

bolnica.jpgSa oko dve hiljade obolelih od raka grlia materice, od kojih 500 završi sa smrtnim ishodom na godišnjem nivou, Srbija je na nepopularnom prvom mestu u Evropi. U Zlatiborskom okrugu najnia stopa obolelih belei se u prijepoljskoj, a najviša u opštini Bajna Bašta, dok je sjenika opština po broju obolelih, na središnjem nivou u ovom Okrugu. Sa ciljem prevencije raka grlia materice, kao jednog od najuestalijih malignih oboljenja kod nas, i u skladu sa Nacionalnim programom skrininga ove bolesti, sjeniki Dom zdravlja je u mesecu borbe protiv raka, organizovao niz edukativnih predavanja. Prvo takvo predavanje organizovano je u samoj zdravstvenoj ustanovi, potom u zgradi opštine, kao i u privatnom preduzeu ”Sanatex”, koje zapošljava najvei broj enske populacije u ovoj opštini.

Doktorka Nermina Mujagi, ginekolog – akušer i citolog sjenikog Doma Zdravlja, kae da je interesovanje Sjenianki za ovakvu vrstu edukacije na zadovoljavajuem nivou, i da e se slina predavanja organizovati u kontinuitetu, dva do tri puta meseno, tokom realizacije Nacionalnog programa o prevenciji ove bolesti.
”U ranootkrivenoj fazi, rak grlia materice se uspešno lei i zato su redovni pregledi od velike vanosti. Edukativna predavanja o prirodi ove bolesti i faktorima rizika, sa terminologijom prilagoenom proseno obrazovanim enama, imaju za cilj da popularizuju ovaj evidentan problem kod nas, i da podstaknu ene na redovne ginekološke preglede. Sjeniki Dom zdravlja e zato, u saradnji sa lokalnom samoupravom, prema birakim spiskovima, svim enama, starosne dobi od 25 do 69 godina, na kunu adresu uputiti poziv za ”Papa Nikolau” test, koji je pouzdana, jednostavan i bezbolan, i koji prua mogunost ranog otkrivanja bolesti, kada su šansa za uspešno izleenje najvee”, kae doktorka Mujagi.
Čitaj još:  Požar na Jadovniku
 
Ovu vijest mozete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1667
Facebook komentari

Leave a Reply