Internet i kompjuteri najpotrebniji seoskim kolama u Sjenici

Arhiva vijesti 2009

Active Image

U okviru akcije kompjuterizacije i uvoenja interneta, koju sprovodi Ministarstvo prosvete u saradnji sa Telekomom Srbije, školama u Srbiji bie podeljeno 24 hiljade kompjutera, u skladu sa iskazanim potrebama lokalnih zajednica. Na teritoriji sjenike opštine ima osam osnovnih matinih škola sa 26 izdvojenih odeljenja i dve srednje škole. Sve škole su iskazale potrebu za naovim kompjuterima, koji su ipak najpotrebniji izdvojenim odeljenjima najudaljenijih seoskih škola, koje nemaju internet, a pojedine niti jedan kompjuter.

''Što se tie opremljenosti kompjuterima i pokrivenošu internet mreom, moe se rei da je u matinim školama naše opštine, stanje na solidnom nivou, ali je situacija alarmantna u izdvojenim odeljenjima seoskih škola, jer, u udaljenijim selima, još uvek postoje škole koje nemaju ni jedan kompjuter, a da ne govorimo o internetu'', rekao je za naš sajt , lan Opštinskog vea u Sjenici, profesor Miroslav Partaljevi. On je, radei izveštaj o stanju i potrebama u školama sjenike opštine, ustanovio da se nastava u izdvojenim odeljenjima odvija u veoma oteanim uslovima i ocenio da bi takve škole trebalo da imaju prioritet u osavremenjavanju nastave.
Za izdvojena odeljenja seoskih škola potrebno je obezbediti internet i uglavnom po jedan kompjuter, dok su porebe matinih škola, koje su ve delimino opremljene, mnogo vee. Dvema gradskim osnovnim školama, koje imaju ukupno 1.687. aka, potrebno je 40 novih kompjutera, dok su dve srednje škole, Gimnazija i Tehnika, iskazale potrebu za ukupno 23 kompjutera. Matine, seoske osnovne škole su takoe delimino opremljene kompjuterima i njihove potrebe za istim kreu se od 5 do 10 novih. Osnovne škole u Karajukie Bunarima i Radaginji imaju internet, u Dugoj Poljani i Štavlju koristi se samo slubena internet mrea, dok osnovne škole u Barama i Kladnici uopšte nemaju internet.
 
Ovu vijest mozete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1666
Facebook komentari

Leave a Reply