etvrta redovna sednica skuptine optine Sjenica

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Skupština opštine Sjenica je na etvrtom redovnom zasedanju, odranom u utorak, imenovala lanove upravnih i nadzornih odbora u svim javnim preduzeima i ustanovama pod ingerencijom opštine, za iji rad nee biti novane naknade. Takva Odluka je usvojena na preporuku Vlade Republike Srbije i uz obrazloenje predsednika opštine Muriza Turkovia (SDP), koji je rekao da za to ''ne postoji mogunost plaanja iz opštinskog budeta'' istiui da je Sjenica jedina opština koja tek formira Slubu za naplatu poreza.

Za kupovinu osnovnih sredstava za rad javnih preduzea i potrebe vraanja duga, doneta je Odluka o zaduenju opštine u ukupnom iznosu od 32.140.000. dinara. Iako je bilo predloga o poveanju dnevnice odbornicima i lanovima Opštinskog vea, pa ak i o potpunom ukidanju istih, usvojena je Odluka da iznos dnevnice od dve hiljade dinara ostane isti, odnosno uvean u visini putnih troškova odbornicima i venicima iz udaljenih seoskih naselja. Na predlog SDP Zlatko Jusufovi i Nuradin Kurtovi su novi lanovi Opštinskog vea, a u skladu sa Koalicionim sporazumom, vladajua veina je donela Rešenje kojim se odreuje da je Veroslav Karlii, predsednik OO DSS u Sjenici, plaeni lan Opštinskog vea.
U skladu sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi usvojen je i novi Statut opštine i Poslovnik Skupštine opštine Sjenica, a po dnevnom redu razmatrano je i pitanje privatizovanog kombinata ''AD PIK Pešter''. Sednici su zato prisustvovali i predtavnici radnikih sindikata i manjinskih akcionara Kombinata, koji su se Skupštini obratili za pomo u ostvarivanju svojih prava. Diskutujui po tom pitanju, odbornici Narodnog pokreta Sandaka i predsednik Skupštine Harun Hajradinovi (NPS) podsetili su da je ova stranka i pre izvršene privatizacije ukazivala na potrebu povraaja zemljišta predhodnim vlasnicima i na mogue posledice, istiui da je ''Pešter ekološko srce drave i strateški najbitniji subjekt u Sandaku''. Pošto veinski vlasnik privatizovanog Kombinata, kao glavni razlog izostanka investicionih ulaganja navodi nemogunost preregistracije privatizovanog zemljišta, Skupština je donela zakljuak da se aurira Opštinska komisija za povraaj zemljišta kako bi lokalna samouprava, u skladu sa svojim mogunostima i zakonskim ovlašenjima, pomogla u oivljavanju prozvodnje i ostvarivanju prava radnika. Skupština je, izmeu ostalog, usvoila i Odluku o organizovanju kancelarije za mlade i dala saglasnost na Statut novoformirane Turistike organizacije.
U diskusiji i odluivanju po takama obimnog dnevnog reda etvrte redovne sednice, uestvovali su samo odbornici vladajue veine, koju u Sjenici ine: koalicija Za evropsku Sjenicu (SDP, DS, LDP), Jedinstvena lista (SRS, NS, SPS), Demokratska stranka Srbije, Narodni pokret Sandaka i GG Dosta je. Odbornici opozicione koalicije ''Bošnjaka lista za evropski Sandak'', bili su prisutni samo na poetku sednice, koju su ubrzo napustili kada je skupštinska veina usvoila predlog Sandake demokratske partije o dopuni dnevnog reda, koja se odnosi na uvoenje privremenih mera u osnovnim školama u Kladnici, Dugoj Poljani i gradskoj osnovnoj školi ''12 decembar'', a na osnovu, kako je obrazloeno, izveštaja opštinskog prosvetnog inspektora u kojem su navedene nepravilnosti u radu. Po tom pitanju Skupština je donela Odluku da se nadlenom Ministarstvu uputi zahtev da se u ovim školama uvedu prevremene mere.
 
Ovu vijest mozete komentarisati na forumu
 
http://sjenica.com/forum/showthread.php?t=1653
Facebook komentari

Leave a Reply