KUD Stavalj

KUD Štavalj

Arhiva vijesti 2009

Kulturno-umetniČko DruŠtvo ”Štavalj”
ČUVAR IZVORNOG STVARALAŠTVA

KUD Stavalj

Poslednjih decenija prošlog veka u sjeničkoj opštini, i u seoskim mesnim zajednicama, postojale su izvorne grupe, koje su, na različitim manifestacijama izvornog stvaralaštva, predstavljale svoj kraj sa svim njegovim specifičnostima. Manifestacija ”Susreti sela”, više ne postoji. Nestale su i mnoge izvorne seoske grupe u ovoj opštini. Takve aktivnosti nastavila je jedino Izvorna grupa iz Štavlja, koja je od 2005.godine, prerasla u Kulturno-umetničko društvo ”Štavalj”. Svojim radom i rezultatima, oni su dokazali da gde ima volje, ima i načina. Brižno čuvaju priznanja svojih članova sa različitih manifestacija nekadašnje Jugoslavije, i nastavljaju da ih nižu sa svojom folklornom, i pevačkim grupama.

”Kao Izvorna grupa, učestvovali smo na brojnim manifestacijama do 2005.godine. Tada smo zaključili da ne možemo tako dalje da funkcionišemo i osnovali smo KUD ”Štavalj”. Osnovna škola ”Branko Radičević” je uvek bila a i sada je, riznica naših članova, koji na ovakav način, korisno ispunjavaju svoje slobodno vreme. Mi ništa ne izmišljamo. Mi igramo i pevamo. Radimo sve ono što su radili naši đedovi, prađedovi, naše bake, i tako čuvamo našu tradiciju. Na očuvanju tog izvornog stvaralaštva potrebno je dosta rada, a svako selo u našoj opštini ima takve vrednosti, samo je potrebno više angažovanja jer, ako ni po čemu drugom, po prirodnim resursima i narodnom stvaralaštvu, mi smo bogata sredina”, izjavio je za naš sajt, Miljojko Jelić, predsednik KUD-a ”Štavalj”. On je rekao da su svi stanovnici Mesne zajednice Štavalj, na neki način, članovi ovog društva. Neki su aktivni učesnici, a neki pak, na drugačiji način daju doprinos njegovom radu.

Čitaj još:  U Sjenici manje snega nego u veini krajeva Srbije

Izvorna grupa ”Štavalj”, prvi put se javno predsatvila 1974.godine na Beogradskom saboru. Ta manifestacija je emitovana na prvom programu RTV Beograd. Nakon toga su usledila brojna pojavljivanja u medijima. Pored ostalog, učestvovali su i u emisiji ”Žikina šarenica”, dva puta. Prvi put 2005.godine, odmah po osnivanju društva, i prošle godine, kada se ova emisija snimala u Sjenici. Oni čuvaju sva dragocena priznanja svojih članova sa brojnih manifestacija iz različitih krajeva nekadašnje Jugoslavije, i kao novoformirano društvo, nastavljaju da ih nižu. Čuveni frulaš Slobodan Ašanin, kao član KUD-a ”Štavalj”, dva puta je osvoijo drugo i jedanput prvo mesto na Republičkoj smotri u Prislonici. Na takmičenju najboljih izvornih pevačkih grupa, održanom prošle godine u Orašcu, osvojili su treće mesto, stekavši time pravo da ove godine direktno nastupe u finalu takmičenja.

U Topoli redovno učestvuju sa najboljim pevačkim grupama iz cele Srbije. Za najbolji duet u Srbiji, u okviru manifestacije ”Zlatni opanak”, održane prošle godine u Valjevu, KUD ”Štavalj” je nagrađen prvim mestom i peharom. Njihove ambicije su velike, i zato se redovno sastaju i vežbaju u prostorijama Mesne zajednice, koje su im, kao čuvarima izvornog stvaralaštva, besplatno date na korišćenje. Ručno vezene i šivene košulje, pojasevi, prsluci, marame, šajkače, japundže (crveni ogrtači od ručno tkanog platna), čarape, od kojih neke potiču još iz 19.veka, i ostali detalji koji čine nošnju ovog kraja, u kojoj nastupaju i s ponosom nose i najmlađi članovi KUD-a ”Štavalj”, predstavljaju dragoceno porodično nasleđe svakog od njih.

Čitaj još:  Dva vuka u jednom danu

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply