Sanacija puta kod Dubinja

Rekonstrukcija magistralnog puta m8

Arhiva vijesti 2007

Sa površinom od 1059 kilometara kvadratnih, sjenička opština je jedna od najvećih u Srbiji. Putna mreža je duga i razgranata, ali putna infrastruktura je na vrlo niskom nivou. Prema republičkom proseku, pre dve godine, u Sjenici je bilo svega 22 odsto puteva sa asvaltnim kolovozom, odnosno jedna petina. Opšta slika je znatno popravljena u poslednjih dve godine, ali je, po pitanju infrastrukture, Sjenica i dalje na začelju. Ove godine, radi se rekonstrukcija magistralnog puta M 8 kroz Sjenicu, u dužini od 6,5km. Do sada je urađeno 2,5km., a ostatak se planira do kraja građevinske sezone. Radovi se finansiraju iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, a izvođač je preduzeće za puteve ,,Novi Pazar – put” AD.
,, Do sada je urađeno 2,5km. savremenog puta širine sedam metara, što sa bankinama, čini ukupnu širinu putnog pojasa od 9m. i 40cm. U odnosu na ono što smo do sada imali, to je jedan savremeni put, koji omogućava brzu i bezbedniju prohodnost, kakvu pružaju savremeni kolovozi svuda u svetu, i to Sjeničanima mnogo znači – kaže za www.sjenica.com , šef sjeničke sekcije preduzeća za puteve AD Novi Pazar – put, Nijazija Muminović. On ističe, da bi planiranih 6,5km, na delu između Štavlja i Sjenice, trebalo bi da bude rekonstruisano do kraja građevinske sezone, a iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, za to se planira oko 320 miliona dinara, od čega bi za ovu godinu trebalo da bude odobreno oko 190 miliona dinara.

Putokaz Sjenica

Pored radova na rekonstrukciji magistralnog puta, izvršena je i sanacija udarnih rupa na putevima. Prema rečima Muminovića, za to je ove godine utrošeno čak sedamstotina tona asvalta. Jer je postojeći asvalt, rađen pre dvadesetak godina sa samo jednim slojem bitošljunka od 5 do 6cm i bez zaštitnog sloja, pa su se udarne rupe pojavile već nakon dve godine i uvek se ponovo pojavljuju. Putevi su toliko ,,iskrpljeni” da se više ne poznaje osnovni sloj, ali- tvrdi Muminović- i to pruža kakvu-takvu bezbednost u odvijanju saobraćaja i brzu prohodnost. Lokalni putevi na teritoriji sjeničke opštine su uglavnom neasvaltirani, a njihova mreža je duga i razgranata. Od regionalnih putnih pravaca, asvaltiran je samo jedan, prema Ivanjici. Ostali su delimično asvaltirani. Od ukupno 31km. regionalnog putnog pravca Duga Poljana – Karajukice Bunari – Ugao, prema granici sa Crnom Gorom, asvaltirano je samo 6km. Na regionalnom putu Sjenica – Bare – Kumanica, koji vodi do pruge Beograd – Bar, od ukupno 41km, asvaltirano je 12,5km, kao i 9km, od ukupno 36km, na regionalnom putu Sjenica – Razdaginja – Budjevo – Karajukice Bunari prema Leskovi. Magistralni put kroz Sjenicu je jedan Novi Pazar – Sjenica – Nova Varos. Ovaj put, sa sirinom od 5,5metara, nema elemente magistralnog puta, ni po pitanju krivina, uspona, niti samog asvalta, izuzev dela na kome se vrsi rekonstrukcija i za koji se moze reci da je savremena saobracajnica.

Čitaj još:  Ramazanska Vaktija za Sjenicu 2022.

,,U poslednjih dve godine, opsta slika putne mreze u Sjenici je poboljsana, ali smo i daje na zacelju u odnosu na ostale opstine. Sada imamo blizu 34 odsto puteva sa savremenim kolovozom. I to nije vise petina, vec nesto vise od trecine ukupne duzine puteva na podrucju Sjenice. U toku prosle godine imali smo znacajne aktivnosti. Radili smo na regionalnom putnom pravcu prema Barama, na lokalnom putu Vrsjenice – Kijevci – citluk, zatim na lokalnim putevima u Dragojlovicu, Raspogancu, stavlju, kao i na asvaltiranju gradskih ulica. Ali u finansijskom smislu, u odnosu na sredstva koja se ulazu, ova godina bi trebalo da bude uspesnija. Svi radovi su finansirani, uglavnom iz republickih sredstava, delom iz NIP-a, a delom od JP,,Putevi Srbije”. Ocekujemo da ce do kraja gradjevinske sezone biti i dodatnih aktivnosti na izgradnji ulica u gradu, kao i na regionalnom putu prema Barama”, zakljucuje sef sjenicke sekcije novopazarskog preduzeca za puteve AD Novi pazar – put, Nijazija Muminovic.

Facebook komentari

Leave a Reply