Starim licima potrebna intenzivnija zastita

Arhiva vijesti 2007
Struktura stanovnistva na seoskom podrucju u sjenickoj opstini je uglavnom staracka. cesti su slucajevi da u domacinstvima zive sami, starac ili starica, a redje oboe. Njima je potrebna intenzivnija briga sire drustvene zajednice. Problemi ce se resiti izgradnjom objekta za smestaj starih lica, koja bi u Sjenici trebalo da pocne, u prolece naredne godine.

Izgradnja objekata za smestaj starih lica u svim opstinama u Srbiji, predvidjena je Nacionalnom strategijom o staranju, za period od 2006.do 2016.godine, koju je izradilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije. U realizaciji planova Nacionalne strategije o staranju, potrebno je da se ukljuce i lokalne uprave, odnosno lokalni centri za socijalni rad. U Centru za socijalni rad u Sjenici, u toku je prikupljanje projektene dokumentacije, a posetak izgradnje ocekuje se naredne godine. ,,Ovakav objekad je neophodan Sjenici. Tu bi, u odredjenom periodu godine ili trajno, bila smestena stara lica kojima je potrebna nega i adekvatni uslovi za smestaj. Lica sa manjim retardacijama, bila bi preuzeta, iz inace prebukiranih, gerontoloskih centara, jer se smatra da bi se, vracanjem u biolosku sredinu, poboljsao njihov oporavak, ponasanje i resocijalizacija'' kaze za www.sjenica.com Novak Dumic direktor Centra za socijalni rad u Sjenici.Dumi

c istice, da su na sastanku u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, vrlo ozbiljno izneti moguci problemi, uglavnom finansijske prirode i tvrdi, da su od nadleznog ministarstva dobili uveravanja, da ce se Sjenici pomoci u realizaciji takvog projekta. Prema podacima operativaca iz tima za materijalno obezbezenje, za preko sezdeset lica trenutno, hitno je potrban smestaj i odgovarajuca nega.

,,Izgrdnjom ovakvog objekta u Sjenici, osim sto ce se stvoriti uslovi za smestaj lica kojima je pomoc neophodna, resice se i, dugo prisutan prostorni problem Centra za socijalni rad u Sjenici, a takodje i stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta'', zakljucuje Dumic. 

Facebook komentari
Čitaj još:  Deseto redovno zasede S.O. Sjenica

Leave a Reply