Spasen mladunac beloglavog supa

Arhiva vijesti 2007

Active Image 

 Klisura Uvca je jedno od najznacajnijih stanista beloglavih supova na Balkanu. Broj jedinki ove zasticene vrste orlova ,,cistaca prirode'', kako ih jos zovu, iz godine u godinu se povecava. Kompletna klisura Uvca, koja se najvecim delom prostire na teritoriji sjenicke opstine, u toku prosle godine je proglasena specijalnim zasticenim rezervatom, na predlog Zavoda za zastiu prirode Srbije, koji decenijama intenzivno radi na zastiti beloglavih supova.

Pored Zavoda za zastitu prirode Srbije, veliki doprinos u zastiti beloglavih supova, daje istoimeni fond za zastitu ptica grabljivica ,,Beloglavi sup'' u Novoj Varosi, kao i cuvarska sluzba zasticenog rezervata iz Sjenice. U zoni zasticenog rezervata, sada ima preko tri stotine jedinki beloglavih supova, sa 67 gnezdecih pareva. To je veoma znacajan porast u pore?enju s periodom devedesetih, kada je kolonija bila svedena na svega 6 jedinki. Uspesnom akcijom spasavanja mladunca beloglavog supa, koje je, najverovatnije prilikom prvog poletanja, palo u vodu, cuvari zasticenog rezervata Mesko Rebronja i Sretko Kovacevic iz Sjenice, jos jednom su dokazali svoju pozrtvovanost.

,,Mi smo samo radili svoj posao. Pile sada odaje znake zdravog mladunca, koje je, predpostavljamo, prilikom svog prvog poletanja, palo u vodu. Mi smo ga izvadili iz vode osusili i pruzili mu prvu pomoc. Obavestili smo fond ,,Beloglavi sup'' u Novoj Varosi, koji ce preuzeti brigu o mladuncu i nadamo se da ce ono bezbedno poleteti'', rekli su clanovi cuvarske sluzbe zasticenog rezervata Uvac, Sretko Kovacevic i Mesko Rebronja.

Facebook komentari
Čitaj još:  Grad privremeno očišćen

Leave a Reply