Prvih sto dana nove vlasti u Sjenici

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Nakon ponovljenih lokalnih izbora u Sjenici, održanih 10.juna, nova lokalna vlast je konstituisana 31.juna. Dogovor o skupštinskoj većini postigle su 4 od ukupno 7 izbornih lista koje su, prema izbornim rezultatima obezbedile ulazak u lokalni parlament, koji u ovoj opštini ukupno broji 39 odbornika. Skupštinsku većinu čine: ''Bošnjačka lista za evropski Sandžak'' sa 14 odbornika, GG ''Dosta je…'' i koalicija ''Liga za Sjenicu i G 17 plus, sa po dva odbornika, i prema tvrdnjama vlasti (koje su suprotne od onih iz redova opozicije) 2 od ukupno 3 odbornika izuzimajući radikala, sa ''Jedinstvene liste SRS, NS, SPS''. Koalicija ''Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP'' (12), ''Evropski pokret Sandžaka'' (3) i DSS (3), čine opoziciju. Dok opozicione partije iznose sumnje u održivost aktuelne koalicije i istu optužuju za nezakonite radnje, predstavnici vlasti kažu da su za prvih sto dana postignuti značajni rezultati.

 

U izjavi za naš sajt, Nusret Nuhović (SDA), predsednik opštine Sjenica, pozitivno je ocenio rad aktuelne koalicije u prvih sto dana vlasti. ''Opšta ocena rada nove vlasti je pozitivna, jer i pored opterećenja sudskim sporovima, lokalna vlast postiže rezultate. Očekujemo poništaj javnih isprava, na osnovu kojih je izvršena privatizacija PIK Peštera, čime bi trebalo da povratimo nezakonito privatizovano opštinsko zemljište. U oblasti putne infrastrukture, asvaltiran je 1 kilometar puta prema Vapi, a u toku su pripremni radovi za asvaltiranje puta od sela Vrsjenice prema tutinskoj opštini. Radi se i na sanaciji i probijanju novih pristupnih lokalnih puteva prema Ursulama i Družinićima. Prostorni plan opštine Sjenica je u završnoj fazi, a njegovu izradu će delimično finansirati Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje.''
Zamenik predsednika opštine Sjenica, Mensur Gičević (GG Dosta je…), takoÄ‘e pozitivno ocenjuje rezultate aktuelne vlasti, ali tvrdi da je moglo i bolje. ''S obzirom na probleme koje smo nasledili iz predhodnog sistema vlasti i na besparicu sa kojom se suočavamo u svakodnevnom radu, sve što smo postigli rezultat je aktivnog učešÄ‡a svih nas iz koalicije. Najpre smo uredili prostor u kome se održavaju sednice Skupštine. UreÄ‘eno je i korito reke Grabovice, uklonjene su divlje gradske deponije, rešava se problem pasa lutalica, i naočigled svih graÄ‘ana, slika našeg grada je sada mnogo bolja u odnosu na vreme pre našeg dolaska na vlast, mada ja smatram da može i bolje.'' Komentarišući neopozivu ostavku vršioca dužnosti direktora komunalnog preduzeća, koje je raspodelom vlasti pripalo GG ''Dosta je..'', Gičević je rekao da komunalno preduzeće mora nastaviti da obavlja svoje delatnosti i, za naš sajt ekskluzivno izjavio da je za tu funkciju predložen diplomirani inženjer geologije, Mirsad Dacić. Ističući da su u oblasti vodosnabdevanja nasleÄ‘eni ogromni problemi i da vodovodni sistem 80 odsto čine azbestne cevi, on najavljuje da se u dogledno vreme očekuje donacija Vladine organizacije Turske, sa kojom se pregovara, sa ciljem rešenja problema u vodosnabdevanju.
Po pitanju odnosa u vladajućoj koaliciji, za koju opozicione partije tvrde da je neprirodna i neodrživa, Gičević tvrdi da za sada nema nesuglasica i da očekuje da će njihov zajednički učinak u narednih sto da na vlasti biti još značajniji. On kaže da su tri liste, sa po dva odbornika, formirale jedinstveni odbornički klub, i ističe da je razilaženje vladajuće koalicije sa većinskom listom koju čini SDA, jedino moguće ukoliko oni ne prihvate ravnomerno i ravnopravno učešÄ‡e svih učesnika u vlasti.
 
video link
http://www.youtube.com/watch?v=8WbP00XqEKE
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
http://sjenica.eu/forum/showthread.php?p=86073#post86073
 

Facebook komentari

Leave a Reply