Goran Brajovic

Infarkt na poslu, tužba rudniku “Štavalj”

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Mašinski inženjer u rudniku uglja “Štavalj” Goran Brajović optužio je danas rukovdstvo preduzeća da mu 5. septembra nisu dozvolili da napusti rudnik i potraži pomoć doktora, iako je na poslu doživeo dva srčana udara.

Goran BrajovicOn je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru izjavio da se tog dana obraćao svim pretpostavljenim u sjeničkom rudniku, ali da mu odobrenje niko nije dao, već su ga čak primoravali i da siđe u jamu.

“Dok sam se spremao da siđem u jamu, oko 10 sati, osetio sam jake bolove u grudima i malaksalost. Obratio sam se tehničkom direktoru Ivici Avramoviću da mi dozvoli da odem u bolnicu, ali je on to glatko odbio. Zbog straha od mogućeg otkaza, morao sam da ostanem na poslu, a oko 14 časova doživeo sam drugi infarkt”, rekao je Brajović.

Kako kaže, on je tada kod Avramovića poslao šefa obezbeđenja Mustafu Zekića, kako bi ga ovaj zamolio za dozvolu.

“Tom prilikom Avramović je Zekiću rekao da mogu da umrem, ali da odobrenje neću dobiti. Pokušao sam da stupim u kontakt i sa direktorom JP “Resavica”, u čijem sastavu mi poslujemo, Vladanom Miloševićem, ali se on nije javljao na telefon”, izjavio je Brajović.

Po isteku radnog vremena, Brajovića je kolega prebacio u sjeničku Hitnu pomoć gde su mu ukazali prvu pomoć, nakon čega je upućen u Opštu bolnicu u Užicu.

Čitaj još:  Sjenica u Obrenovac šalje gorsku službu

“U Užicu su mi spasili život, a ugrađeni su mi stentovi. U bolnici sam ostao nedelju dana, a u otpusnoj listi je navedeno da sam srčane udare dobio zbog stresa na poslu”, kazao je Brajović.

Prema njegovim rečima, razlog ovakvog odnosa rukovodioca prema njemu je taj što godinama ukazuje na “brojne malverzacije čelnika “Štavlja” i propadanje rudnika”.

“Prvi sukobi sa rukovodiocima počeli su još 2005. godine kada sam ukazujući na probleme rudnika ušao u verbalni sukob sa direktorom Mesurom Turkovićem. Tom prilikom on me je vređao na nacionalnoj i verskoj osnovi zbog čega sam ga tužio, a Viši sud u Novom Pazaru kaznio novčanom kaznom”, rekao je Brajović.

Protiv Avramovića, Brajović je juna ove godine podneo krivičnu prijavu za mobing jer ga je, kako kaže, maltretirao, terao da ide na prinudni odmor i uskraćivao prava garantovana kolektivnim ugovorom.

“Pre dolaska u nas rudnik, Avramović je radio kao upravnik jame u Ibarskim rudnicima, međutim, zbog maltretiranja tamosnjih rudara on je pravosnažno osuđen uslovno na dve godine zatvora. Kako je nakon takve presude on dobio posao u “Štavlju”, nije mi jasno”, rekao je Brajović.

Čitaj još:  Poljski turisti najavili posetu Sjenici

Tehnički direktor Ivica Avramović demantovao je sve ove optužbe i rekao da Brajović tog dana nije tražio dozvolu da napusti posao zbog bolesti.

“On je samo tražio dozvolu da ga pustim kući, a kako sam procenio da nam je potreban u proizvodnom procesu odgovorio sam negativno. Dao sam izjavu tužilaštvu i policiji i spreman sam da odgovaram ukoliko se utvrdi da sam prekršio bilo kakve norme”, kazao je Avramović.

Navode Brajovića odbacuje i direktor “Štavlja” Mensur Turković koji nam je rekao da se radi o “konfliktnoj osobi koja je spremna da izmišlja”.

N. Kočović

Facebook komentari

Leave a Reply