Ekonomska struka ipak nije u ponudi

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U odnosu na prošlu godinu, ukupan broj učenika, koji ove godine završavaju osmi razred na teritoriji sjeničke opštine, smanjen je za stotinu. Zato je, planom upisa za Tehničku školu, smanjen i broj slobodnih mesta. Ali, to ipak nije razlog što, iako je bilo najavljeno, ogledno odeljenje ekonomske struke u ovoj školi, ni ove godine neće biti uvedeno. 

Pored iskazane želje učenika i dogovora postignutog na sastanku sa direktorima osnovnih škola, Ministarstvo prosvete nije odobrilo uvoÄ‘enje ekonomskog smera jer, kako je obrazloženo, Zajednica ekonomskih škola nije dozvolila otvaranje oglednih odeljenja, dok se ne napravi kompletnija analiza istih u ekonomskoj struci. Kako saznajemo od direktora Tehničke škole Izudina Metovića, dodatni razlog su najave reformi gimnazija, koje bi trebalo da postanu mešovite škole, odnosno da bi ekonomska struka trebalo da bude u njihovom sastavu.
Od ukupno 290 slobodnih mesta u dvema srednjim školama u Sjenici, Tehnička škola nudi 170 mesta rasporeÄ‘enih u tri područja rada: mašinstvo, tekstilstvo i poljoprivreda. Saobraćaj, kao područje rada u ovoj školi biće ukinuto zbog, kako kaže Metović, zastarelih vozila i neizvesnosti zbog najavljenih izmena Zakona o saobraćaju. U oblastima mašinstva i tekstilstva formiraće se po jedno odeljenje četvrtog i po jedno odeljenje trećeg stepena, što čini ukupno 120 učenika, dok će za poljoprivredno područje rada biti 50 slobodnih mesta. Smer za tehničare poloprivredne tehnike se izostavlja, a uvodi se ogledno odeljenje za pekarsko zanimanje. U Gimnaziji ni ove godine neće biti promena. Ovu školu, opšteg smera u Sjenici, može upisati 120 učenika, rasporeÄ‘enih u četiri odeljenja.
Facebook komentari

Leave a Reply