Jama u Tuzinju

Arhiva vijesti 2008

 Active Image''Jama, bezdan, provalija… Kao da je neko rekao – zemljo otvori se – i to se dogodilo. Ma to je od vremena (groma)! A možda je od same zemlje. Mora da je nešto opasno! Ko zna koliko je duboko i hoće li se zemlja i dalje obrušavati!?''Ovako je tekao razgovor meštana koji su došli na imanje Murata Kurtanovića da vide novonastalu pojavu,pitajući se da li je neko ikadaprimetio nešto slično. Ima ovakvih otvora u stenovitom tlu – kažu – ali nikada to nisu primetili na obradivom zemljištu.

Vlasnik imanja Murat Kurtanović tvrdi da je tri dana nakon što je tuda prošao traktorom, pokazujući vidne tragove guma, prvi primetio otvor nešto veći od kvadratnog metra. ''Prišao sam, i kada sam bolje pogledao, shvatio sam da je nešto opasno'', kazao je Kurtanović.

Otvor na obradivom zemljištu samo delimično otkriva podzemnu jamu za koju se predpostavlja da je velikih dimenzija. Meštani su spuštali kamen, vezan konopcem od 35 metara, ali to nije bilo dovoljno da bi se dokučilo dno podzemnog otvora. Bacali su zapaljenu gumu koja je, kažu, ko zna gde otišla, bez traga od dima. Zaključili su ipak, da je najbolje da ograde prostor na kome se pojavio otvor, kako bi sprečili eventualne, po život opasne nezgode, kako za ljude, tako i za stoku.
Odgovor na pitanje, postoji li opasnost po lokalno stanovništvo Tuzinja, potražili smo od sjeničkog geologa Reufa Hodžića. Na osnovu ranijih istraživanja, poznavanja konfiguracije datog terena i prikazanog video materijala, Hodžić je rekao da ne može sa sigurnošÄ‡u tvrditi da li opasnost postoji ili ne, bez detaljnijih istraživanja seizmološkim metodama, kojim bi se utvrdila veličina i prostiranje podzemne jame. On je rekao da postoje slučajevi kada se zemlja provali i ispod neke kuće, ali da su oni vrlo retki. ''Nisam bio na licu mesta, ali se nadam da ne postoji takva opasnost. Ono što za sada mogu reći, jeste da je Peštersko polje dno nekadašnjeg ledničkog jezera. Materijal koji se vremenom taložio, ispunio je tu veliku uvalu na Pešteru, koja je najverovatnije posledica lednika. Radi se o rastresitom materijalu kroz koji voda lako nalazi put, i ovakve pojave nastaju kao posledica vodotokova – objašnjava Hodžić. – S obzirom da je Peštersko polje okruženo brdima, tu se slivaju velike količine vode. U dijelovima gde postoje veće količine rastresitog materijala, vodotokovi prave takozvane kaverne, koje vremenom postaju sve veće i veće. Kada tavanica postane pretanka, a kaverna prevelika, onda dolazi do obrušavanja i nastaju ovakve pojave. U konkretnom slučaju, traktor koji je tuda prošao, je izazvao vibracije i to je verovatno ubrzalo obrušavanje tavanice. Ovakve jame mogu biti veličine od 1-2 metra, pa do nekoliko desetina metara, kao što se u ovom slučaju predpostavlja'', kazao je Hodžić, najavljujući obilazak terena.
Facebook komentari

Leave a Reply