Sindikat “Solidarnost” odustao od Å¡trajka

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Dolaskom većinskog vlasnika Poljoprivredno industrijskog kombinata ''Pešter'' AD, Đura Obradovića u Sjenicu i njegovim pristankom na razgovor sa predstavnicima sindikata ''Solidarnost'', ispunjen je prvi uslov Štrajkačkog odbora da ne doÄ‘e do najavljenog štrajka glaÄ‘u. Na sastanku, koji je bio otvoren za javnost, postignut je dogovor i utvrÄ‘eni rokovi za ispunjenje traženih uslova.

Većinski vlasnik je obećao da će do 5.juna, sindikatu biti dostavljen na razmatranje spisak radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom, da će do 16.juna biti isplaćene sve zaostale zarade i da će radnicima biti ponuÄ‘en socijalni program u skladu sa zakonom. Obradović je objasnio da su problemi sa preregistracijom zemljišta, koje se tek nakon privatizacije ispostavilo kao sporno, usporili investicije i ceo razvojni program i izrazio nadu da će takva situacija uskoro biti rešena.
U vreme privatizacije, kombinat je brojao 227 radnika, od kojih je njih stotinak, uz odreÄ‘enu otpremninu, dobrovoljno napustilo posao, a od onih koji su ostali u firmi, četrdesetak će biti proglašeno tehnološkim viškom. ''U ovom momentu imamo klanicu, koja nije za upotrebu, imamo mlekaru koja već godinama ne radi i radnike koji jednostavno nemaju šta da rade. Nije da oni neće da rade, niti da ja neću da im dam da rade, nego prosto nemaju šta da rade. Ja im isplaćujem minimalne zarade od kojih teško može da se preživi. Niti oni znaju za šta ih plaćam, niti ja to znam, što je apsurdno. Zato je neophodno da četrdesetak radnika proglasimo tehnološkim viškom'', rekao je Obradović. On je istakao da će svi oni, koji su dobrovoljno napustili ili su proglašeni tehnološkim viškom, nakon realizacije razvojnih planova, prema kojima se procenjuje da će kombinatu biti potrebno ukupno 250 radnika, uz odgovarajuće kvalifikacije, u odnosu na ostale imati prioritet pri zapošljavanju.
Na pitanje, šta je sa obećanjima i razvojnim planovima kombinata, Obradović je rekao da planovi postoje već godinu dana, ali da njihovu realizaciju usporavaju brojni problemi u vezi vlasništva kupljenog zemljišta. ''Kada sam kupio ''Pešter'' 2006.godine, kupio sam pored ostalog i 1020 hektara zemljišta. Imam dokument koji su potpisale nadležne opštinske i republičke službe, koji potvrÄ‘uje tačnost podataka. Nakon privatizacije meÄ‘utim, usledili su brojni sudski procesi kojim se pokušava osporiti vlasništvo nad kupljenim zemljištem. Od ukupno 1020 hektara, na AD PIK ''Pešter'', uknjiženo je do sada svega 177 hektara. Kako ulagati u nešto zašta niste sigurni da je vaše'', kazao je Obradović. On je istakao da je i pored toga, lično investirao nešto više od dva i po miliona dinara, da se broj ovaca, sa zatečenih 108. povećao na preko tri hiljade, ali da ovčarstvo samostalno ne može biti rentabilno. ''Mi smo dobili potvrde od nadležnog ministarstva i republičkog katastra, da će problem preregistracije uskoro biti rešen. Kada to bude završeno, predaćemo tehničku dokumentaciju lokalnoj opštinskoj upravi, koja bi trebalo da nam izda graÄ‘evinsku dozvolu, i ja se nadam da bi do polovine jula već mogli da započnemo prve grube graÄ‘evinske radove. Tu će biti i dosta poslova za kooperaciju, cementare i zidarske radove, tako da će moći da se prijave svi oni koji su zainteresovani za takvu vrstu radova.''
Obradović je najavio da će prvo početi da se gradi farma krava i štalski kapaciteti. Planirano je 1200 muznih krava, odnosno ukupno 2500 grla. Paralelno sa tim, trebalo bi da počne da radi i mlekara sa kapacitetom od 50 hiljada litara mleka, od čega jedna polovina biti lična proizvodnja, a preostalih 25 hiljada litara dobijaće se kooperacijom. Prama planiranom redosledu izgradnja, odnosno renoviranje klanice po odgovarajućim standardima, uslediće na kraju realizacije svih razvojnih planova PIK ''Pešter'' AD.
Facebook komentari

Leave a Reply