U Sjenici održana prva redovna sednica novog skupštinskog saziva

Arhiva vijesti 2008

Prva redovna sednica novog saziva Skupštine opštine Sjenica, održana je prošle nedelje. Prozivkom odbornika na početku sednice, utvrđen je kvorum i konstatovano je da je prisutno 21 od ukupno 39 obornika.

Sednica skupstine Sjenica - www.Sjenica.com

Odbornik SRS Miloica Kaličanin, koji nam je ranije potvrdio da nije u vlasti, bio je prisutan samo na početku. Nakon usvajanja prve tačke dnevnog reda, Kaličanin je glasajući protiv, napustio sednicu. Pozivu da učestvuju u radu, nije se odazvalo 18 odbornika opozicije: 12 iz koalicije Za evropsku Sjenicu, i po tri odbornika iz koalicije Evropski pokret Sandžaka i Demokratske stranke Srbije.
Usvajanju izvoda iz zapisnika sa konstitutivne sednice, predhodilo je utvrđivanje mandata novim odbornicima, koje su izborne liste iz vladajuće koalicije predložile, umesto onih, kojima je, izborom za lokalne funkcionere na konstitutivnoj sednici, prestao mandat.

U skladu sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, Skupština je na prvom redovnom zasedanju donela Odluku o dopuni Statuta opštine Sjenica, a potom je usvojena i Odluka o rebalansu budžeta za 2008.godinu. Ukupan opštinski budžet za tekuću godinu, smanjen je za 12 miliona, u odnosu na ranije projektovani i iznosi 331 milion dinara. Na pitanje u kojim oblastima su, rebalansom budžeta izvršene najveće izmene, Naser Hodžić, načelnik odeljenja za privredu i finansije u Sjenici je za sjenica.com rekao: “Budžet je projektovan na osnovu realnog stanja, koje je do sada ostvareno, jer je očito da se neki ranije predviđeni projekti ne mogu završiti u ovoj godini. Uvođenjem novih funkcija opštinske uprave, ukazala se potreba za uvećanjem sredstava za plate. Direkciji za urbanizam projektovanje i izgradnju, rebalansom budžeta umanjena su sredtva sa 93 na 81 milion dinara. Naknada za socijalnu zaštitu iz budžeta, uvećana je za 50 odsto i sada iznosi 1,5 miliona dinara, a s obzirom na troškove ponovljenih izbora u našoj opštini, stavaka za Opštinsku izbornu komisiu, uvećana je sa 6 na 9 miliona dinara.”

Čitaj još:  Potpisan sporazum o saradnji izmedju PSD "Zmajevac" i Turističke organizacije Sjenica

Pored ostalog, na prvom redovnom zasedanju, Skupština opštine Sjenica je razrešila, a potom imenovala nove vršioce dužnosti direktora u javnim preduzećima i ustanaovama. Za novog vršioca dužnosti direktora u JKP ”Vrela” imenovan je Zlatko Rožajac; u Gradskoj biblioteci, Ljubiša Kaličanin; u Ustanovi kulture, Fadil Bajrović, a u preduzeću Seoski vodovodi za novog vršioca dužnosti direktora imenovan je Radomir Grbović. Tajnim glasanjem, za sedmog člana Opštinskog veća izabran je Miroslav Đurić, koga je predložila Socijalistička partija Srbije. Esad Zornić, predsednik Skupštine opštine Sjenica, na kraju sednice je ocenio da je prvo redovno zasedanje novog skupštinskog saziva, uspešno završeno i najavio da će naredna sednica u što kraćem roku biti sazvana.

Čitaj još:  SJENICA PREKRIVENA MAGLOM (VIDEO)

Opozicione partije, koje nisu učestvovale u radu Prve redovne sednice Skupštine opštine Sjenica, međutim tvrde, da sednica nije održana u skladu sa zakonskim propisima. U Sandžačkoj demokratskoj partiji navode da nisu želeli da učestvuju u radu Skupštine, jer bi time, ”omogućili verifikaciju nezakonitih radnji nosioca lokalne vlasti.” Pozivajući se na Zakon o lokalnim izborima, oni tvrde da ova sednica nije mogla biti održana jer, kako kažu, bez njihog prisustva, nije bilo kvoruma da bi se utvrdili mandati novim odbornicima, koji su izabrani umesto onih kojima su, izborom za lokalne funkcionere na konstitutivnoj sednici, prestali mandati.

Facebook komentari

Leave a Reply