Peti poljoprivredni sajam u Sjenici

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U cilju pospešivanja razvoja poljoprivredne i stočarske proizvodnje sjeničkog kraja, nadležna opštinska služba uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, organizacije FAO i PRO programa, organizovala je i Peti poljoprivredni sajam u Sjenici. Dvodnevni sajam je održan 19 i 20 juna na gradskom stadionu, a najbrojniji su i ove godine bili izlagači krupne i sitne stoke. Bili su prisutni i poznati izlagači poljoprivredne mehanizacije iz cele Srbije kao što su: IMT, Jugometal, Eurobiznnis i slični, dok su izloženi proizvodi iz oblasti prehrambene proizvodnje i narodne radinosti bili uglavnom lokalno-regionalnog karaktera. 

Prilikom otvaranja Petog poljoprivrednog sajma, izlagačima i prisutnim posetiocima dobrodošlicu je poželeo u ime opštine, predsednik Esad Zornić. ''Ova dva dana su jako značajna da bismo prepoznali i videli šta mi to možemo i imamo u našoj opštini. Ono što opština planira jeste da jedan ovakav sajam zauzme regionalni karakter, da se ne dijelimo po opštinama, već da na najvećoj teritoriji koju Sjenica ima, organizujemo ovu, za ceo region značajnu poljoprivrednu manifestaciju'', kazao je, izmeÄ‘u ostalog, Zornić.
Peti poljoprivredni sajam u Sjenici je proglasio otvorenim, poznati TV novinar i savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, Zaharije Trnavčević. ''Ja sam do sada pokazao veliko interesovanje za prosperitet ovog kraja, koji podseća na najlepše predele u Evropi, kao što je Švajcarska. Ovaj predeo čak ima jednu veliku prednost, a to je da je ovaj vazduh zdraviji nego u drugim krajevima. Ja verujem u budućnost Sjenice. Ja verujem i to da ovde na Pešterskoj visoravni, pre svega uz vašu energiju i pokretanje neprobuÄ‘enih snaga i naravno uz pomoć državne zajednice, Sjenica može da bude jedno značajno turističko središte i značajan proizvoÄ‘ač zdrave hrane'', rekao je Trnavčević. On je, navodeći primer opštine Arilje gde je osnovan Inovacioni centar, koji je, pored maline, pokrenuo proizvodnju i ostalih vrsta jagodičastog voća, predložio sjeničkim poljoprivrednicima i predstavnicima lokalne vlasti da osnuju nešto slično i u Sjenici koja, kako je rekao, može postati i jedan od najjačih turističkih planinskih centara u Srbiji. Na zaharijev predlog, u okviru sajma se svake godine organizuje i takmičenje u mašinskom šišanju ovaca, što ima za rezultat sve veću primenu ovakve metode u praksi. Ipak, prvo mesto na takmičenju u brzom šišanju ovaca, ove godine osvoio je Dragan Radosavljević iz Požege.
Prvog dana sajma u centru pažnje je bila sitna stoka. Po oceni stručne komisije, u kategoriji ovnova, prvo mesto su podelila čak četiri izlagača Kaim Elezović, Arif Mujezinović, Mirsad Džihić i Nusret Burović. U kategoriji ovaca, prvonagraÄ‘eni vlasnik je Asim Medović, dok je u kategoriji dviski prvo mesto zauzeo Poljoprivredno-industrijski kombinat ''Pešter''AD. MeÄ‘u grlima krupne stoke, koja su bila izložena drugog dana sajma, preovladavala je simentalska rasa, a izlagači očekivano najbrojniji. Stručna komisija iz Velike Plane, odlučila je da za najbolju kolekciju krava budu ravnopravno nagraÄ‘eni Nedžad Hasanović, Rajko Grbović i Rešad Hasanović, koji je osvoio prvu nagradu i za najbolju prvotelku. Prvo mesto u kategoriji krava, osvoio je Sabrija Vatić, za najbolju junicu nagraÄ‘en je Rajko Grbović, a za najboljeg bika nagraÄ‘en je Miljojko Gobeljić.
U kategoriji prehrambenih proizvoda svi izlagači su dobili nagrade za učešÄ‡e na sajmu. U oblasti narodne radinosti, u kategorijama tkanine, heklani radovi, janovi (vrsta ručno raÄ‘enih tepiha), i ručno čvorovani tepisi, prvonagraÄ‘eni su: Refika Biberović, Hajrija Mahmutović, Mersad Mašović i STTR ''Toplota''. Uručenjem nagrada najuspešnijim izlagačima, zatvoren je prošlog petka Peti poljoprivredni sajam u Sjenici koji je ispunio očekivanja organizatora, i manje više učesnika kao i većeg broja posetilaca sajma.
 

Ovu vijest možete komentarisati na forumu

Čitaj još:  LakÅ¡e do Ledene pećine uz čuvarsku službu rezervata ''Uvac''

http://sjenica.eu/forum/showthread.php?t=1050

Facebook komentari

Leave a Reply