Svi položili kvalifikacioni ispit

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Od ukupno 314 učenika, koji su u sjeničkoj opštini ove godine završili osnovnu školu, što je u odnosu na prošlu za skoro stotinu učenika manje, kvalifikacioni ispit iz srpskog jezika i matematike polagalo je, i položilo 260 budućih srednjoškolaca. Svi oni su na testovima iz oba predmeta osvoili više od po jednog boda, stekavši tako uslov za upis u neku od četvorogodišnjih srednjih škola. 

''Polaganje u svim školama u sjeničkoj opštini je proteklo bez problema, a čak 230 učenika je ostvarilo više od po pet bodova iz oba predmeta, što predstavlja značajan rezultat'', rekao je za naš sajt direktor OŠ ''12 decembar'' i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u Sjenici, Murat Hodžić. Prvi na rang listi u sjeničkoj opštini, sa najboljim rezultatom kvalifikacionog ispita je učenik OŠ ''Svetozar Marković'', koji je ujedno i Ä‘ak generacije, Sretko Luković.
Liste želja, koje su Ä‘aci popunjavali uz saglasnost roditelja i razrednih starešina, predaju se danas (27.juna), a prema ostvarenim rezultatima sa kvalifikacionog ispita i tokom osmogodišnjeg školovanja, vršiće se rasporeÄ‘ivanje u željene srednje škole. Učenici koji nisu polagali kvalifikacioni ispit, a takvih je 54 u sjeničkoj opštini, mogu upisati neko od trogodišnjih zanimanja.
U sjeničkim srednjim školama, Gimnaziji i Tehničkoj školi, ima ukupno 290 slobodnih mesta. Gimnazija opšteg smera i ove godine nudi 120 slobodnih mesta, dok u Tehničkoj, četvorogodišnju školu za obrazovne profile: kompjutersko konstruisanje, tekstilni i veterinarski tehničar, može upisati 90 učenika, po trideset u svakom odeljenju. Ova škola nudi i 80 slobodnih mesta za trogodišnja zanimanja: 30 za automehaničare i autolimare, za konfekcionare krojače takoÄ‘e trideset mesta, kao i 20 mesta u oglednom odeljenju za pekare.
Zbog nedostatka željenih obrazovnih profila, i ove godine će odreÄ‘en broj učenika nastaviti školovanje u susednim opštinama, pa će za sve one koji žele da ostanu u Sjenici, u srednjim školama biti više nego dovoljno slobodnih mesta.

Ovu vijest možete komentarisati na forumu

Čitaj još:  Svi prikupili potpise ali dogovori i dalje traju

www.sjenica.eu/forum/showthread.php?t=1049

Facebook komentari

Leave a Reply