Privatizacija trgovačkog preduzeća ” SJENICA ” ipak nije okončana

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Mesec dana nakon aukcijske prodaje, Trgovačko preduzeće ''Sjenica'' ipak nije dobilo novog vlasnika, i proces privarizacije poslednje društvene firme u Sjenici još uvek nije okončan. Kako saznajemo, ugovori su raskinuti sa prva dva kupca, i očekuje se da će aukcijska prodaja ove firme ponovo biti organizovana. 

Podsetimo, TP ''Sjenica'' je u procesu privatizacije poslednja društvena firma u Sjenici. Da bi preduzeće i nakon privatizacije ostalo u vlasništvu onih koji su u njemu radili i uspeli da izbegnu stečajni postupak, 17 radnika, bivših radnika i zakupaca, formirali su Udruženje radnika na čelu sa direktorom Esadom Hadžićem. Pošto je procenjeno da se Udruženje radnika ne može samostalno pojaviti na aukciji, sa još troe privrednika formiran je Konzorcijum vlasnika. Prihvatajući poslednju licitiranu cenu od 176.000.000.dinara (što je dva i po puta više od procenjene vrednosti, a petnaest puta od početne cene), Konzorcijum radnika i privrednika proglašen je kupcem na aukciji održanoj 29. februara ove godine. Zbog, kako je obrazloženo, nerealno visoke cene, prvi kupac je tražio produženje roka za uplatu prve rate. Pošto ni produženi rok nije bio dovoljan da se prikupi potrebna suma, ugovor je raskinut.
Potpisujući ugovor sa Agencijom za privatizaciju 13.marta, Hazir Dacić iz Sjenice postao je drugi kupac, a prodajna cena firme je smanjena na 171.000.000.dinara. MeÄ‘utim, prema saznanjima direktora, odnosno prvog kupca Esada Hadžića, kupoprodajni ugovor je, pre par dana raskinut i sa drugim kupcem. U izjavi za naš sajt Hadžić je rekao da će aukcijska prodaja TP ''Sjenica'' ponovo biti organizovana, i da će Konzorcijum radnika i privrednika, čiji je zastupnik, u istom ili eventualno izmenjenom sastavu, ponovo učestvovati na aukciji. On je izrazio nadu da će radnici iz drugog pokušaja, po povoljnijim uslovima, uspeti da kupe firmu. Jer, kazao je Hadžić: ''Radnici nemaju nameru da prodaju, već da nastave delatnost preduzeća u kojem su godinama radili, i odakle su izdržavali svoje porodice. To će, nadam se shvatiti i ostali kandidati, koji su nameravali da kupe firmu.''
Facebook komentari

Leave a Reply