Redarska služba po reonima

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Nakon uklanjanja i saniranja divljih gradskih deponija u organizaciji Opštinskog kriznog štaba u Sjenici, počela je i druga faza čišÄ‡enja grada. Druga faza podrazumeva uvoÄ‘enje novih mera u cilju stvaranja uslova za kontinuirano održavanje gradske čistoće.

 

Prema odlukama Kriznog štaba u Sjenici, to bi značilo uspostavljanje redarske službe po reonima u gradu i raspored postojećih, kao i 65 novih kontejnera dobijenih od PRO programa.
Na nedavno održanoj sednici, Opštinski krizni štab je prihvatio plan Direkcije za urbanizam projektovanje i izgradnju, po kome je uže gradsko jezgro podeljeno na sedam reona, kao i plan rasporeÄ‘ivanja kontejnera. U skladu sa planom reonizacije usvojena je odluka da se formira sedmočlana redarska služba, po principu jedan redar za jedan reon. Ekološki redari bi imali posebne uniforme i ulogu, svaki za svoj reon, da vode računa o higijenijeni, da beleže stanje na terenu i da o tome obaveštavaju nadležne inspekcijske službe. Ova služba će biti formirana nakon što komunalno preduzeće dostavi spisak svojih radnika, koji će ubuduće obavljati poslove ekoloških redara. Komunalno preduzeće je takoÄ‘e u obavezi da dostavi Skupštini na razmatranje, i ponudu u vezi čišÄ‡enja i održavanja čistoće u gradu.
Postavljanje kontejnera trebalo bi da počne na mestima gde već postoje uslovi za to, a za pripremu podloge na ostalim, planom predviÄ‘enim mestima, zadužena je Direkcija za urbanizam projektovanja i izgradnju, zaključeno je na sednici Opštinskog kriznog štaba.
Nakon realizacije pomenutih odluka, koje označavaju drugu fazu, počinje i treća faza čišÄ‡enja, koja će, kako se najavljuje, imati uglavnom edukativni karakter. ''Mislim da je treća faza ustvari najvažnija etapa cijelog projekta, u smislu održavanja čistoće u našem gradu. To podrazumijeva informisanje i edukaciju graÄ‘ana da aktivno učestvuju i daju svoj doprinos u održavanju gradske čistoće. Prvi korak biće izrada plakata o ekološkim zonama, koje će biti postavljene na odgovarajućim mjestima sa ciljem da podsjete na značaj očuvanja ekološki čiste sredine. Kasnije planiramo i da organizujemo konkurse za najbolje likovne i literarne radove o ovoj temi, u svim osnovnim i srednjim školama u našoj opštini'', rekao je za naš sajt Fahrudin Fijuljanin, predsednik Skupštine opštine i Opštinskog kriznog štaba u Sjenici.
Facebook komentari

Leave a Reply