Borba za radnička prava se nastavlja

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U društvenim preduzećima u Sjenici bilo je zaposleno oko šest hiljada radnika. Nakon nepravedno izvršene privatizacije, kako tvrde obespravljeni radnici, oko četiri hiljade nekada zaposlenih ostalo je bez posla.

Sa ciljem da se nastavi borba za ostvarivanje radničkih prava, i namerom da se skrene pažnja na, najblaže rečeno, teško stanje u sjeničkoj privredi danas, Opštinski odbor sindikata ''Solidarnost-Novi sindikat'', u saradnji sa Udruženjem manjinskih akcionara, Inicijativnim odborom Udruženja penzionera, radnicima i graÄ‘anima, organizovao je sastanak u formi panel diskusije. Na sastanku su razmatrani aktuelni problemi u oblasti zaštite prava radnika, penzionera i nezaposlenih lica. Tom prilikom usvojen je i Akcioni plan aktivnosti u narednom periodu.Od svih pozvanih predstavnika relevantnih političkih i društvenih struktura, na sastanak su došli samo direktor Centra za socijalni rad Novak Dumić, a nešto kasnije i predsednik Skupštine opštine Sjenica, Fahrudin Fijuljanin.
U uvodnom izlaganju, Rade Rakonjac potpredsednik sindikata ''Solidarnost-Novi sindikat'' je u ime organizatora, izmeÄ‘u ostalog rekao da će borba za ostvarivanje radničkih prava biti nastavljena. On je istakao da radnike ne zanimaju izbori, niti prazna predizborna obećanja, već isključivo stanje u privredi, zbog čega je siromaštvo u sjeničkoj opštini problem broj jedan. Da je Sjenica definitivno u statusu siromašnog grada, potvrdio je i direktor Centra za socijalni rad Novak Dumić, podsetivši na zakonska ograničenja ove ustanove u oblasti pružanja pomoći brojnim, radno sposobnim licima, koja su ostala bez posla. Obespravljeni radnici svih, nekada uspešnih društvenih firmi, govorili su o postupku i katastrofalnim posledicama privatizacije matičnih preduzeća, analizirajući metode njihovog budućeg delovanja. Radnike je, u ime lokalne vlasti, podržao predsednik Skupštine opštine Sjenica Fahrudin Fijuljanin. On je ipak podsetio na ograničene ingerencije lokalne uprave i zamolio radnike da realno razmotre njene mogućnosti, tako što će prema Skupštini slati isključivo zahteve koji mogu dati konkretan rezultat.
Na sastanku je usvojen i Akcioni plan aktivnosti u narednom periodu, koji, izmeÄ‘u ostalog obuhvata: reviziju privatizacije svih društvenih preduzeća, izvršenje svih finansijskih obaveza prema radnicima, kao i rešavanje pravnog statusa radnika, posebno starosne dobi iznad 45 godina. ''Ovi zahtevi će biti dostavljeni svim relevantnim društvenim, kako opštinskim, tako i državnim činiocima. Ukoliko se blagovremeno ne reše, biće preduzete radikalne mere sindikalnog delovanja u zakonskim okvirima'', zaključeno je na sastanku.
Facebook komentari

Leave a Reply