Nastavak višedeceniske pozorišne tradicije

Arhiva vijesti 2008

Active Image

''Mali, obični ljudi, gotovo kao i da ne postoje. Tiho prolaze jedni pored drugih, ni ne primećujući se meÄ‘usobno, opterećeni strahom za sopstvenu egzistenciju, strahom da će postati žrtve ''ako se carevi opet budu igrali rata'', strahom od sutrašnjice u kojoj je izvesna jedino smrt – pre ili kasnije.'' A šta je posle smrti? Slobodom umetničkog izraza, na sceni bez scene, pokušali su i uspeli da prikažu, sjenički glumci amateri. Premijera predstave ''Sjutra'', po drami Luisa Frančeska Rabela, a u režiji Eda Mašovića, održana je u sredu, u holu Tehničke škole. 

Posle skoro četiri godine od kada je, pre zatvaranja bioskopske sale izvedena poslednja pozorišna predstava u Sjenici, ponovo se ''desilo'' pozorište. Prema odluci organizatora Ustanove kulture Sjenica, karte za ovu priliku se nisu prodavale. Štampano je sto pozivnica i, reklo bi se, ni jedna bespotrebno. Neočekivano velikim odzivom, sjenička publika je pokazala da joj nedostaje pozorište i da višedecenijska pozorišna tradicija u ovom gradu ipak ne može da nestane. A ''Sjutra'' uliva nadu u neke bolje i ''kulturnije'' dane.
Interakcija sa publikom je ostvarena. Usledili su aplauzi i čestitke posle predstave, kako glumcima, tako i organizatorima koji najavljuju nove projekte, u nadi da će uskoro biti obezbeÄ‘eni i bolji prostorni uslovi. ''Kao da sam prvi put u pozorištu. To je fantastičan osećaj! Talija, boginja pozorišta je večeras bila prisutna u holu Tehničke škole, bez obzira na neadekvatne prostorne uslove'', rekla je, ne skrivajući zadovoljstvo, Indira Tandirović, organizatorka i urednica programa Ustanove kulture Sjenica.
U predstavi su igrali: Edo Mašović, Selma Ljajić, Milan Stošić, Emir Redžović, Ena Ćatović, Sedat Mašović, Edina Musić, Marija Jerinić, Azra Guzonjić, Nurudin Mašović i Azra Hodžić.
Facebook komentari

Leave a Reply