Tuzinjska jama zabrinjava meštane i iznenađuje istraživače

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Neuobičajena pojava obrušavanja obradivog zemljišta na imanju Murata Kurtanovića u sjeničkom selu Tuzinje i dalje zabrinjava meštane. Proces obrušavanja zemlje nije završen i površinski otvor se iz dana u dan sve više širi. Ljudi se plaše da se slične pojave mogu dogoditi na više različitih mesta u selu. A odlaganje najavljenih detaljnijih istraživanja zbog, još uvek nebezbednih uslova, produžava neizvesnost i strah lokalnog stanovništva. 

Pojava jame u obradivom zemljištu iznenadila je i istraživače Geografskog instituta ''Jovan Cvijić'' iz Beograda, koji su, procenivši da uslovi nisu bezbedni, odložili istraživanje. Oni su potvrdili tvrdnje sjeničkog geologa Reufa Hodžića, koji se nekoliko dana ranije, pomoću pokretnih merdevina i konopca, spustio do dubine od desetak metara  konstatujući da se radi o jamskom ulazu sa dva kraka u neistarženu pećinu. Hodžić je tada podsetio da je u pitanju teren koji predstavlja dno nekadašnjeg ledničkog jezera i da je takva pojava posledica vodotokova. Detaljnija istraživanja ipak nisu bila izvodljiva.
''Ja se već dvanaest godina bavim speleologijom, ali ovako nešto još nisam videla. Ispod se očigledno nalazi jedan aktivan karcni kanal, odnosno pećina, koja najverovatnije nema neki poznati ulaz. Do obrušavanja je došlo jer je tavanica ovde bila najslabija. Za sada još nećemo silaziti, zato što mislimo da je još uvek nedovoljno bezbedno i da treba sačekati još odreÄ‘eni period dok se proces obrušavanja ne zaustavi'', rekla je Jelena Ćalić, naučni radnik Geografskog instituta ''Jovan Cvijić'' SANU i članica Akademsko speleološkog kluba. Ona je preporučila da se ne koriste teške mašine i da se obustave poljoprivredni radivi u širem krugu od otvora. Razloga za brigu, kako je rekla, ima samo u neposrednoj blizini ove pojave. To meÄ‘utim nije mnogo utešilo vlasnika imanja Murata Kurtanovića. ''Naravno da me zabrinjava šta može da se desi, kada i stručnjaci kažu da nije bezbedno da se siÄ‘e. Sada ne mogu da verujem da sam, pre ove pojave, toliko puta ovuda prolazio, kosio travu i obraÄ‘ivao zemlju.''
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
http://sjenica.eu/forum/showthread.php?t=1066 
Facebook komentari

Leave a Reply