Emsad Jahić iz Sjenice, budući akademski slikar

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Nesumnjivo roÄ‘en sa talentom, Emsad Jahić iz Sjenice za sebe kaže da će, tek pošto završi fakultet, početi da postaje umetnik. Njegova dela su ipak daleko od skromnosti. Student je treće godine slikarstva u Novom Pazaru i zadovoljan je svojim izborom. Trenutno vredno radi kako bi pripremio izložbu koju planira da organizuje u Sjenici. 

 

Emsad je jedan od onih, koji su tokom devedesetih iskusili život u inostranstvu. To meÄ‘utim, nije imalo presudan uticaj na njegovo opredeljenje. U Nemačkoj je počeo školovanje do šestog razreda osnovne škole, kada se sa roditeljima vratio u Sjenicu. Tada je, kaže, bio skoro zaboravio maternji jezik, ali na papiru je uvek umeo da se izrazi. Njegov talenat su ipak prvi primetili roditelji, koji su mu uvek pružali podršku, i kojima je zato vrlo zahvalan. Njegova prva slika bilo je lane iz crtanog filma ''Bambi'', koju čuva kao dragu uspomenu i prvi dokaz uroÄ‘enog talenta, nastao pre početka školovanja.
''Roditelji su vrlo rano, pre nego sam pošao u školu, prvi primetili moj talenat, i uvek su me podsticali da radim na tome. Oni su valjda pre mene znali da ću postati umetnik. Ja sam, tek pri kraju osnovne škole shvatio da ću upisati slikarstvo, a umetnik ću početi da postajem kada završim fakultet'', kaže Emsad.
Iako u Nemačkoj više forsiraju talente, Emsad je zadovoljan i predavačima iz Sjenice, i rado se seća prvog velikog uspeha. ''U srednjoj školi sam naslikao prvu sliku većeg formata, a prazan papir me je uvek privlačio. Zahvaljujući profesoru Blašku, koji me je redovno obaveštavao o svim konkursima, učestvovao sam na konkursu jedne novosadske srednje škole, i tada sam osvoio prvu nagradu, meÄ‘u osam hiljada učesnika. Tema je bila ''Prvi srpski ustanak'', a moja slika KaraÄ‘orÄ‘a, portreti su me uvek fascinirali, ocenjena je kao najbolja. Nisam očekivao, ali taj uspeh me je veoma prijatno iznenadio i učvrstio u uverenju da ću postati slikar''.
U skladu sa programom na fakultetu, trenutno se bavi problemom akta. Pošto je u malim sredinama, kako kaže, teško naći model, Emsad uglavnom slika sa postojećih fotografija ili slika, birajući interesantne kompozicije sa puno kontrasta. Ulje na platnu mu je omiljena tehnika, jer daje mogućnost dorade, kada pomisli da slika nije završena. A to mu se često dešava. ''Uvek tragam za konačnom verzijom, i uvek mi se čini da moje slike nisu završene, da stalno ima nešto što bi moglo da se koriguje ili doda. Ali to je valjda proces učenja, i ja svaku kritiku prihvatam kao savet''. Realista je po opredeljenju, i kroz pejzaže izražava ''realizam iz mašte''. Jedan je od onih koji su zadovoljni svojim izborom. U potpunosti je siguran da nije pogrešio jer, slikarstvoje za njega istovremeno i profesija i hobi. A to je retka privilegija.
Facebook komentari

Leave a Reply