Komunalni problemi u Sjenici sve izraeniji

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Zbog čestih kvarova na vodovodnoj mrei, i s obzirom na nemogućnost parcijalnog isključenja u toku sanacije istih, građani Sjenice su navikli na česta isključenja vode. Par sati dnevno bez vode, skoro da je postalo uobičajena pojava. Problemi sa zastarelom vodovodnom mreom međutim, dolaze do izraaja tek kada ceo grad ostane bez vode na dui vremenski period. To se dogodilo prošlog petka kada je, usled pucanja glavne vodovodne cevi na izvorištu ''Zarudine'', ceo grad ostao bez vode. Radovi na sanaciji kvara trajali su dva dana, a građani su se vodom snabdevali sa oblinjih izvora.

''Po peti put, sanirali smo kvar na glavnoj vodovodnoj cevi. Pošto nismo imali adekvatnu cev da bismo izvršili zamenu oštećene cevi od pet metara, čekali smo da nam kolege iz Raške pošalju delove spojnica, pa smo taj kvar sanirali krpljenjem iz tri dela, i ta mesta su veoma kritična'', rekao je za naš sajt, šef odravanja vodovoda u Javnom komunalnom preduzeću ''Vrela'', Ćemal Šoljanin.
Na izgradnji i odravanju vodovoda i kanalizacije, u duini od preko 40 kilometara, angaovano je samo osam radnika. S obzirom na stanje u komunalnoj infrastrukturi Sjenice, u improvizovanim uslovima i bez odgovarajuće opreme, ovi radnici svakodnevno rade na sanaciji kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mrei. U odnosu na evidentne probleme sa vodovodnom mreom, sve češće intervencije na kanalizacionoj mrei, za njih su mnogo tei i komplikovaniji posao, koji se u takvim uslovima, samo privremeno rešava.
''Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, bojim se da ćemo imati velike probleme sa kanalizacijom. Jer, nije tako veliki problem dovesti vodu. Problem je, kuda je odvesti. Ovako urađena kanalizacija, ne moe da funkcioniše ni pod kakvim uslovima. Oko 30 odsto grada, uključeno je u cevi fi 200 (prečnika od 20 centimetara), jedan deo sa prečnikom od 30, a pojedini kraci sa cevima od 40 centimetara, a sve se ukljucuje u cevi od fi 200. Ispiranje kanalizacije u Sjenici nije vršeno poslednjih trideset godina. Svaka poplava i svako izlivanje kišnice nama predstavlja problem, jer je kompletna kišna kanalizacija uključena u fekalnu. Jasno nam je da su građani ogorčeni, ali i naši radnici rade u skoro nemogućim uslovima. Otčepljavanje kanalizacije mi vršimo sa cisternom, a sumnjam da se bilo gde to radi na takav način. Ovom preduzeću su potrebna ulaganja i bolji uslovi za radnike. Oni su i dalje smešteni u prostorijama stare Jošanice, gde ne postoje uslovi ni da se umiju a kamoli istuširaju i presvuku posle svakodnevnih terenskih intervencija'', istakao je Šoljanin.
 
 
Facebook komentari

Leave a Reply