Koncerti, izložbe, predstave, sećanja u Sjenici

Vijesti 2013

Sjenica – Tradicionalna manifestacija ‘’Oktobarski dani kulture’’, ove godine u adekvatnim uslovima (renoviranoj pozorišno-bioskopskoj sali), otvorena je koncertom ozbiljne muzike virtuoza na violini i violi Dragutina Pavlovića, uz pratnju na klaviru koorepetitora Marije Tiosavljević. Nastupali su potom i tamburaški orkestri. Pored sjeničkih, veče tamburaša, kao dokaz dobre saradnje institucija kulture triju opština, upotpunili su i tamburaši iz Nove Varoši i Prijepolja.

U okviru manifestacije ‘’Oktobarski dani kulture’’, organizovana je i proslava Kurban bajrama, a Dečiju nedelju obeleženo je gostovanje dečijeg pozorišta ‘’Poletarac’’ iz Beograda sa predstavom ‘’Tajna čarobnog osmeha’’. Za ljubitelje sedme umetnosti upriličen je Filmski maraton sa ukupno šest filmskih projekcija, po tri za decu i odrasle. U ponedeljak je otvorena izložba sjeničkih slikara. U nedostatku galerijskog prostora, na pozornici pozorišno-bioskopske sale, Sjeničani su mogli da vide umetnička dela svojih sugrađana: Aide Baždar, Amre Bajrović, Riza Tokovića, Peđe Jerinića, Mike Grebovića i Emsada Jahića.

Ova, za Sjenicu značajna kulturna manifestacija imala je i humanitarni karakter. Dok je ulaz za sve događaje bio slobodan, za predstavu vranjanskog pozorišta ‘’Beše moje’’, po tekstu Bore Stankovića, u sredu veče, posetioci su po ceni karte od 250 dinara uzeli učešće u akciji prikupljanja pomoći za lečenje jednogodišnjeg Ajdina Kurtovića.

– Oktobarske dane kulture organizovane od strane Ustanove kulture Sjenica sa raznovrsnim programskim sadržajima posetilo je preko 1500 Sjeničana, istakla je organizatorka i urednica programa sjeničke Ustanove kulture Indira Tandirović. ‘’Želje i potrebe naše publike inspiracija su za naš rad, a kulturno-umetnički programi su potvrda našeg stremljenja vrhunskom kvalitetu“, rekla je Tandirović i dodala da ideje koje se velikim entuzijazmom pretvaraju u realizovana dela, dolaze iz, kako je kazala, divnog prostora, renoviranog Doma kulture i mogućnosti da sve planirane i zamišljene programe, zaposleni u ovoj kulturnoj instituciji dovedu do savršenstva.

Sećanje na Rasima Muminovića
Završna manifestacija, kojom se zatvaraju Oktobarski dani kulture u Sjenici biće održana sutra i počinje u 20 časova. To će biti ‘’Veče sećanja’’ na prof. dr Rasima Muminovića. O njegovom životu i delu govoriće profesori sarajevskog i novopazarskog univerziteta i članovi porodice. U znak sećanja, Ustanova kulture će dodeliti povelju porodici, a Filozofskom fakultetu u Sarajevu portret profesora dr Rasima Muminovića, delo akademske slikarke iz Sjenice Aide Baždar.


VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE
Autor: S. Ljajić

Facebook komentari
Čitaj još:  Sastanak sjeničkih privrednika i predstavnika lokalne uprave

Leave a Reply