Sjeničani hoće bosanski jezik u školama

Vijesti 2013

Danas: Roditelji bi da im deca uce na bosanskom
permalink
Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu sredilo je podatke anketiranja roditelja na kojem jeziku će se njihova deca obrazovati od predstojeće školske godine – bosanskom ili srpskom. Anketirani su roditelji budućih prvaka, učenika petih razreda i prve godine srednjih škola. BNV je 12.000 anketnih listića dostavilo u 52 vaspitnoobrazovne ustanove u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju. Posle prvog kruga, u ove četiri opštine gde je bosanski jezik u službenoj upotrebi, izjasnilo se 6.467 roditelja.
U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici izjasnila su se 6.002 roditelja. Čak 4.088 (68,1 odsto) opredelilo se za bosanski, a 1.914 (31,8 posto) za srpski jezik. Za obrazovanje na bosanskom jeziku u osnovnoj školi anketirano je 4.082 -3.054 je za bosanski, a 1.028 za srpski jezik. Najmanji procenat izjašnjavanja za nastavu na bosanskom jeziku je u Novom Pazaru – nešto više od 66 odsto od broja anketiranih.
Kada su u pitanju srednje škole, jedino u Novom Pazaru ima više opredeljenih roditelja da im se deca obrazuju na srpskom jeziku – nešto više od 57 odsto od broja anketiranih, a u druge dve opštine procenat je preko devedeset odsto za bosanski.
Ogledna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara i trajala je do 7. juna. Realizovana je u devet vaspitnoobrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. U Prijepolju je samo 4. juna održan javni čas. Iz BNV su objašnjavali da tamo nije bilo pilot-projekta „zbog administrativno-tehničkih razloga“.
U prijepoljskoj opštini su i postignuti „mršavi“ rezultati anketiranja roditelja, jer je rađeno samo u dve škole. Anketni listić je popunilo ukupno 465 roditelja – 244 u jednoj srednjoj školi. Anketiranja nije bilo u gimnaziji i u osnovnoj školi. U toj opštini za obrazovanje na bosanskom jeziku u srednjoj školi izjasnilo se 12, a za srpski jezik 232. Više roditelja se izjasnilo za nastavu na srpskom jeziku i u osnovnoj školi – 121 za srpski i 100 za bosanski jezik.
Na osnovu dobijenih rezultata u prvom i petom razredu osnovne i prvoj godini srednje škole, formirano je 329 odeljenja – 256 u osnovnim i 73 u srednjim školama. U osnovnim školama ima više odeljenja na bosanskom jeziku, a u srednjim jedino ima u Sjenici odeljenje više – četiri na bosanskom i jedno na srpskom jeziku. U Novom Pazaru od 55 odeljenja, 37 će slušati nastavu na srpskom i 18 na bosanskom jeziku. I u Tutinu učenici u šest odeljenja obrazovaće se na bosanskom, a u sedam na srpskom jeziku.
Drugi krug
Drugi krug anketiranja roditelja učenika osnovnih i srednjih škola obaviće se od 20. avgusta do 1. septembra, a za predškolsko obrazovanje od 15. avgusta do 1. septembra.

Facebook komentari

Leave a Reply