Ipak pobeda BDZ-a u Sjenici?

Opstina Sjenica, Vijesti 2012

U Sjenici rezultati izbora zvanično nisu objavljeni, jer su odlukom Opštinske izborne komisije, zbog utvrđenih neregularnosti, izbori poništeni na tri biračka mesta, u Crvskom, Brezi i Ponorcu. Najavljuje se da bi izborni postupak na tim mestima trebalo da bude ponovljen u nedelju. Ipak, u noći nakon izbora 6.maja, pobedu na lokalnim izborima slavila je Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Prema nezvaničnim informacijama međutim, najviše glasova na republičkim parlamentarnim izborima u Sjenici osvojila je Bošnjačka demokratska zajednica, potom SDA Sandžaka i na trećem mestu Demokratska stranka, dok su na predsedničkim izborima najveće poverenje Sjeničana osvojili Muamer Zukorilić, Boris Tadić i Ivica Dačić. Slede ih, sa nešto više od šest odsto osvojenih glasova, Tomislav Nikolić i Čedomir Jovanović.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, uz očekivane izmene zbog ponavljanja izbora na seoskim biračkim mestima, u Crvskom, Brezi i Ponorcu, od 25.256 upisanih, na izbore je izašlo 14.852 ili 58,81 odsto birača. Najviše glasova, 3.388 ili 23,27 odsto, što prema prvoj postizbornoj matematici čini 12 odborničkih mandata, osvojila je SDA Sandžaka, slede BDZ sa 3.086 ili 21,2 odsto osvojenih glasova i 11 odborničkih mandata, i koalicija ‘’Za Sjenicu – SDP, DS, LDP, SDPS – Muriz Turković’’ sa 2.328 glasova, ili 15,99 odsto izašlih birača i sedam odborničkih mandata. Na četvrtom mestu je Socijalistička partija Srbije sa četiri, GG ‘’Samostalna SDA za Sjenicu – Nusret Nuhović’’ sa tri i dr Esad Zornić – Ujedinjeni Regioni Srbije sa dva odbornička madata.

Čitaj još:  Gorska služba Sjenica - obuka novih članova

Prema ovakvim rezultatima, šest od ukupno 12 kandidovanih lista, nisu prešle cenzus. Ukoliko ponovljeni izbori na tri mesta ne donesu drastične promene, što se teško može očekivati, u skupštinskim klupama u narednom mandatu u Sjenici neće više sedeti odbornici radikala i DSS sa liste ‘’Zajedno’’, koji su predhodnom mandatu imali četiri odbornika od kojih jedan radikal. Neće više biti ni odbornika Narodnog pokreta Sandžaka koji su predhodno imali tri mandata, niti odbornika Nove Srbije, koja je u prošlom mandatu imala jedno odborničko mesto. Prema trenutnim rezultatima, tri nove izborne liste koje su se prvi put kandidovale na ovim izborima, takođe nisu dobile šansu da uđu u lokalni parlament. Među njima su: Đerlekova Sandžačka narodna partija, Srpska napredna stranka i Komunistička partija.

Od izbora pa do zaključenja ovog broja, niko od lokalnih stranačkih funkcionera u Sjenici, nije se zvanično oglasio o eventualnim postizbornim koalicijama. Međutim, kako se spekuliše, a imajući u vidu i izjave zvaničnika SDP iz Novog Pazara da će SDP i SDA formirati vlast u svim sandžačkim opštinama, što za Sjenicu nije novina, vlast u ovoj opštini se suštinski neće promeniti. Jedna od mogućih varijanti jeste da se Stranci demokratske akcije i koaliciji okupljenoj oko Sandžačke demokratske partije, koje ukupno imaju 19 odborničkih mandata, jedan manje za prostu većinu u parlamentu, u vlasti pridruže socijalisti sa četiri i URS sa dva odbornička mandata. Takva koalicija imala bi ukupno 25 od mogućih 39 odbornika u Sjenici. Dok mnogi očekuju upravo takav epilog lokalnih izbora u Sjenici, neki ne isključuju ni mogućnost drugačije kombinatorike po kojoj bi vlast samostalno mogle da formiraju dve najbolje plasirane partije SDA i BDZ sa ukupno 23 mandata u Skupštini opštine Sjenica.

Čitaj još:  III Memorijalni kup Amar Garibović - Sjenica

Autor: S. Ljajić

p.s.

Samo da naglasim…
Zvanicni naslov ove teme je:

Pobedu slavila SDA Sandžaka

a ja sam hteo malo dramaturgije i ako sam dobio po nosu zbog toga od mojih :)
Tako da znate, ja sam licno naslov po mome stavio… niko ga nije nigde koristio, nego ja licno…

Pozzz Tahirovic :)

Facebook komentari

3 comments

  • Neobjektivna i Selma ..:))) Stranac jesi li dobro care nema te da mi prevrces mozak,kako rece danas da si Dr. Ova Selma pobrkala ove brojke,onaj mi Doktor pisao da je taj BDZ doziveo debakl, a Selma nesto drugo…:(((

Leave a Reply