Sjenica ponovo odsečena od svijeta

Vijesti 2012

Snežna mećava koja na području sjeničke opštine traje od sinoć stvorila je nove probleme stanovništvu te opštine, pogotovo mnogim selima i zaseocima koji su gotovo dva meseca potpuno odsečeni od sveta.


Sjenica

Kako je danas rekao član Štaba za vanredne situacije Zlatko Jusufović, visina snežnog pokrivača u Sjenici i okolini je iznad 110 santimetara, što nikada nije zabeleženo u toj opštini od vremena kada je počela da se meri visina snega, a usled jakog vetra smetovi dosežu visinu tri, četiri, a na pojedinim deonicama i po pet metara.

On je kazao da je novi sneg ponovo zavejao sve puteve ukljucujući i jedini koji je do sada sve vreme bio prohodan – od Sjenice do Novog Pazara, na deonici Duga Poljana-Štavalj.

“Zbog novog kijameta, Štab je pozvao stanovnike da ne izlaze iz kuća bez preke potrebe”, rekao je Jusufović.

On je napomenuo da se, uz pomoć Gorske službe, najveća pažnja poklanja pružanju pomoći bolesnima i domaćinstvima koja su eventualno ostala bez hrane ili lekova.

Čitaj još:  Dron iznad Sjenice (Video)


Kopaonik

Nažalost, kazao je Jusufović, ima situacija gde nijedna od ekipa za pružanje pomoći nije mogla da dosegne cilj.

Prema njegovim rečima, sinoć je helikopterom jedna trudnica, u sedmom mesecu trudnoće, prebačena iz mesta koje se nalazi na granici s Crnom Gorom do Novog Pazara.

Jusufović je kazao da je ovo vreme koje se ne pamti u ovom kraju, iako je Sjenica mesto poznato po dugim i hladnim zimama i da se tamo gde ne može da prođe Gorska služba na motornim sankama, a to se često događa, pomoć nosi na skijama, a najčešće pešice.

On je rekao da se strahuje i da bi ove ogromne količine snega mogle početi naglo da se tope, što bi značilo poplave koje se, takođe, ne pamte.

Čitaj još:  ŠOKANTNO: Sjeničani prevareni u Rusiji

Predsednik sjeničke opštine Muriz Turković rekao je Tanjugu da će radnici i mehanizacija pokušati da probiju makar put do Novog Pazara koji je ponovo zavejan.

On tvrdi da na tom putu ima dosta zavejanih vozila, kao i da je prijavljen veliki broj saobraćajnih udesa.

Facebook komentari

Leave a Reply