Bager u snijegu

Nemački policajci pomažu zavejanima na Pešteri

Humano, Sjenica vesti, Vijesti 2012

Bager u snijeguVec je mesec dana jug Srbije je okovan snegom, a posebno je teka situacija na peterskoj visoravni. Sada se na to nadovezao i “sibirski” talas hladnoce, to dodatno otezava i tako tesku situaciju za tamosnjii zivalj kome je i odlazak po namirnice ili, ne daj Boze, lekara postao prva avantura kroz snezna bespuca, a moze se zavrsiti i – tragicno!

I “Vesti” o toj elementarnoj nepogodi vec danima iscrpno izvetavaju svoje citaoce, a neki od njih odlucice da ne sede skrstenih ruku. Reseni da nekako pomognu, pre neki dan, na vrata redakcije “Vesti” u Bad Filbelu zakucase dva mladica u civilu i “sa vrata” povadise legitimacije da se identifikuju: Dobar dan, policija pokrajine Hesen!

Dvojica prijatelja i kolega, Sanel Turkovic i Dejan Panic zasposleni su kao inspektori u policiji u Frankfurtu. U “Vestima” su procitali i na TV videli o nevolji koja je zadesila zemljake, a Sanel Turkovic je rodom iz sela koja su ovih dana najvise pogodjena snegom i ledom i zbog toga gotovo odsecena od sveta. Panic je rodom iz Knjazevca, ali shvata gde je pomoc potrebnija.

– Bio sam nedavno u otadzbini i video kako se narod u selima Dolice, Karajukice bunari, Ugao, Borotica, Bioc, Budjevo, Boljare… muce da prezive ovu teku zimu. Znam da smo za ovu godinu zakasnili, ali imamo dobru nameru da im u buducnosti, a nadam se vec od sledece zime, olaksamo muke – kaze nam Sanel Turkovic.




Iz razumljivih razloga i prirode posla kojim se bave, zamolili su da im ne objavljujemo fotografije, to naravno postujemo. Ali, prenosimo zato njihov apel zemljacima sirom dijaspore.

Čitaj još:  Kolašinac ponovo na petom mestu

– Dejan i ja smo pokrenuli akciju za kupovinu bagera za sneg koji bi bio “nadlezan” za nekih 35 kilometara seoskih puteva u tom regionu. Tako se vise ne bi moglo desiti da usred zime ostanu ovako odseceni od ostatka Srbije – prica Turkovic.

– Za sada sam prikupio 3.000, ali ta masina kosta citavih 25.000 evra i necemo uspeti da sakupimo toliku sumu bez ukljucivanja veceg broja ljudi u akciju. Zato smo, eto dosli kod vas u “Vesti” i “Sjenica.com”.

Dragan Panic kaze da nameravaju, kada prikupe novac, da kupe bager u Srbiji, a onda bi njime zaduzili jednog od vozaca u tom delu Pestera.

– On ce bager dobiti na revers, troskove za gorivo ce snositi opstina, a verujem da bi i onaj ko bude njime upravljao mogao stogod da zaradi “na cast”, jer je kod nas obicaj da se daje u ovakvim slucajevima kad vam neko prokrci put do kuce – dodaje Panic.

Čitaj još:  Na Pešteri 20 centimetara snega!

Verujemo da citaoci sajta SJENICA.com, vec nebrojeno puta dokazani kao humanisti, ni na ovaj apel nece ostati gluvi, a o toku akcije i dalje cemo izvestavati verne posetioce naseg sajta.

Kontakt telefon

Oni koji zele da pomognu kupovinu bagera za Pester mogu se obratiti Sanelu Turkovicu na telefon (+49) 0176 62 88 2781 (oni koji zovu izvan Nemacke treba da izbace nulu). On ce im objasniti na koji nacin mogu da uplate svoj prilog za ovu akciju.

Racun u Nemackoj banci je:

Banka: Deutsche Bank
Razlog: Buldozer
Broj racuna (Kto.Nr.): 307941517
Broj banke (BLZ): 50070024

IBAN: DE86 5007 0024 0307 9415 17
BIC: DEUTDEDBFRA

Podelite misljenje na ovu temu kod nas na forumu

Facebook komentari

Leave a Reply