Troškovi veći od prihoda

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Vodosnabdevanje i gradska čistoća u Sjenici, su delatnosti Javnog komunalnog preduzeća ''Vrela''. Kvalitet usluga u oba slučaja, nije na zadovoljavajućem nivou. Zbog zastarele vodovodne mreže, velikih gubitaka i čestih kvarova, stanovnici visočijih delova grada, naročito u letnjim mesecima, često ostaju bez vode, a zbog nepostojanja adekvatne gradske deponije, problem smeća je naročito izražen. Neizmirene obaveze graÄ‘ana prema ovom preduzeću, dodatno otežavaju rešavanje aktuelnih problema.

Bez obzira što su cene usluga, meÄ‘u najpovoljnijim u okruženju, Sjeničani komunalnom preduzeću duguju 40 miliona za utrošenu vodu, od toga, 28 miliona duguju graÄ‘ani, a ostalo pravni subjekti. Ni u slučaju stopostotne naplate, mesečni iznos ne može da podmiri troškove za utrošenu električnu energiju, što komunalno preduzeće mesečno košta preko milion dinara. ''Kada bi ostvarili stopostotnu naplatu za utrošenu vodu, to bi na mesečnom nivou podmirilo samo 70 odsto mesečne obaveze komunalnog preduzeća prema Elektrodistribuciji'', kaže za naš sajt , Vukoman Luković, direktor JKP ''Vrela''.
Cena vode u Sjenici po metru kubnom za domaćinstva je najjeftinija i iznosi 16 dinara, za vrtić, škole, bolnicu, Ustanovu kulture i fizičke kulture, ista količina, odnosno hiljadu litara vode, košta 27 dinara. Mlekare i klanice, vodu plaćaju po ceni od 67, dok je kubni metar vode najskuplji za perionice i iznosi 75 dinara. Od 4 000 domaćinstava, priključenih na vodovodnu mrežu, 500 domaćinstava nema ugraÄ‘ene merne instrumente, pa se cena u tom slučaju paušalno obračunava, 10 metara kubnih, po jednom članu domaćinstva. Do prvog maja, Sjeničani su vodu plaćali po 12 dinara.
Sakupljanje i odvoženje smeća iz grada je ipak ove godine redovnije u odnosu na prošlu, koju Sjeničani pamte kao godinu smeća, od kada je rešenjem republičke ekološke inspekcije, do tada korišÄ‡ena deponija kraj Uvca, zabranjena za upotrebu. Pošto ni alternativno rešenje lokalnih vlasti da privremena deponija bude, ranije korišÄ‡ena lokacija na GoveÄ‘aku, nije naišlo na odobrenje kod republičkih organa, ceo grad se pretvorio u veliku deponiju. Tada je osnovan i Opštinski krizni štab, koji je u par akcija, organizovao odvoženje gradskog smeća, i to je godina kada graÄ‘ani uopšte nisu dobijali obračun za komunalne usluge, koje domaćinstva sada koštaju 3 dinara, po metru kvadratnom korisne površine. Odlukom Kriznog štaba, odreÄ‘ena je još jedna privremena lokacija na GoveÄ‘aku, dva kilometra bliže gradu, što se takoÄ‘e osporava, ali, kako kaže Luković, ''grad mora da se čisti, a mi od dva zla biramo manje.''
Komunalno preduzeće, u saradnji sa lokalnom samoupravom, komunalnom inspekcijom i šumskim gazdinstvom ''Ivanjica'', ovih dana sprovodi akciju čišÄ‡enja grada, ureÄ‘enja parkova i seču suvih, obolelih stabala. Grad je ponovo vidno čistiji, ali da bi sakupljanje i odvoženje smeća preraslo u redovan proces, potrebno je konačno rešenje o adekvatnoj i ureÄ‘enoj gradskoj deponiji.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply