Sjenica i mraz

U zaseoku Bioci – 32 stepena

Pešter, Sjenica vesti

Na Pešteru kao u Sibiru

Sjenica i mraz

Sa meštanima najhladnijih mesta na Balkanu. Gorštaci navikli na polarne zime. U zaseoku Bioci – 32 stepena

Svi domaći i mnogi svetski mediji javili su u sredu da je u Karajukića Bunarima, na centralnom Pešteru, ovih dana “hladnije nego u Sibiru”. Meteorolog Danka Džogović beleži – 30 stepeni ispod nule, a u nekim zaseocima, poput Bioca i Dolića, i minus 32 stepena. Paklene noći i ledena jutra, iako bez rekorda od pre nekoliko godina kada je ovde bilo i minus 40, gorštacima ne smetaju. Sa osmehom podnose ove ledene dane, dok ostatak Srbije cvokoći na hladnoći.

– Na Pešteru se nikad ne zna, začas posla sneg zaveje celu visoravan, a studen danima “okuje” stotine sela. Još ima vremena za mrazeve i neslavne rekorde na koje se Pešterci navikavaju od rođenja. Čim dete prohoda roditelji ga po najvećem mrazu izvode na sneg i stavljaju na sanke, još tada počinje “peštersko kaljenje” i očvršćavanje, zato relativno lako podnosimo polarne hladnoće – priča nam Danka i podseća da cvokotanja zna da bude i krajem marta.

Posle Danke Džogović, drugi “zaštitni znak” Karajukića Bunara je Radoje Kuč, poštar iz “srpskog Sibira”. I za njega se čulo širom bivše Jugoslavije. Pokriva desetine zimi uglavnom zavejanih sela do kojih stiže pešice, terenskim vozilom i traktorom, a kad i to ne pomaže, i motornim sankama kojima nemoćnima i bolesnima, osim pisama, nosi i lekove, vodu i hranu. Decu često prevozi u školu, bolesne lekaru….




– Na minus 30 “niva” me izdala, jer je gorivo zaledilo, pa sam na posao morao dotrajalim motornim sankama. Kad i one stanu, stavim na moj traktor lance, pa krenem ka Uglu, Krnjoj Jeli, Boljaru, Podu, Poljicama, Tuzinju, Buđevi, Rakočkim Bunarima…. Mnogo puta su i mene morali da spasavaju iz smetova, a i ja druge, smrazavao sam se u snegu. Pravo je čudo kako još hodam i radim, tvrdi smo mi Pešterci – priča sa osmehom Radoje.

Čitaj još:  INTERVJU sa Minelom Biberović (Video)

Deca učenici odrastaju sa mrazom

U najhladnijem mestu na Balkanu srećemo i Murata Bibića, gorštaka iz zaseoka Ugao. Došao, kaže, na konju da kupi namirnice i sačeka decu iz škole…

– Mi smo u školu dolazili pešice i “nestajali” po smetovima, pa je celo selo moralo za nama u potragu. Danas imamo kombije i kola, ali putevi su često zavejani, pa naše mališane do škole odvozimo zapregom – priča Bibić.

Kako nam objašnjava starina Hajran Turković, ima mraz i dobrih strana.

– Minus ubija sve viruse i bacile, malo je ovde obolelih od gripa, retke su i druge bolesti – kaže Hajran.

Čitaj još:  Sjenički štand na sajmu turizma u Beogradu 2017. (Video)

Ni veliki smetovi nisu zatvorili pijacu u Karajukića Bunarima

ČEKAĆU TE DO MINUS TRIDESET

PEŠTEROM godinama kruži anegdota o mladom Sjeničaku koji je upoznao lepu devojku i uporno joj zakazivao prvi sastanak. Da bi dokazao koliko mu je stalo do nje, na rastanku joj je rekao: “Čekaću te do minus 30”.

Da bi što lagodnije prezimili zimu, Pešterci imaju svoj recept: 15 – 20 metara drva, pet-šest osušenih ovaca, nekoliko kaca sira, tri para vunenih čarapa po članu domaćinstva i bar 1.000 bala sena u štali.

Miroslav Nićiforović

Facebook komentari

One thought on “U zaseoku Bioci – 32 stepena

Leave a Reply