Sjenicko jezero / Paunovici / Sjenica / Januar 2015

Od Papića, preko planina do brane (Video)

Pešter, Sjenica vesti, Video, Zmajevci

Da li znate šta su Papića blato i Zornića močila?

Sjenicko jezero / Paunovici / Sjenica / Januar 2015

Zmajevci već odavno nisu samo ekspedicija koja osvaja vrhove na Sjeničko-Pešterskoj visoravni, već odavno ima i edukativni karakter pa tako možete saznati šta sve sadrži naš kraj.

Papići su jedan od mnogo zaseoka koji postoje u našem kraju i pripada selu Ursule. Planinarsko društvo je sa vodičem Hidom Halilovićem ovaj put krenulo od Papića iznad kanjona Kladničke rijeke, put brane, prema Kokinom brodu.

Čisto da znate, ta brana visoka je 108 metara a na mestu ispred brane je naše sjeničko jezero baš tu najdublje. Zmajevci su išli do poslednjeg mesta naše opštine, do Paunovića. Posle toga već počinje novovaroška opština.

Primetili smo da su beloglavi supovi bili aktivni tokom ove šetnje, jer je januar njihov mesec parenja, mesec ljubavnih letova. Ti ljubavni letovi počinju krajem decembra i traju do kraja januara.

Čitaj još:  Poljoprivredni sajam počeo (Video)

Naišli su na jezerce, takozvano Papića blato, koje ima vode i zimi i ljeti i tu se obično stoka poji. Jezerce je toliko duboko da čak i stoka može da se udavi. Ko bi rekao, a tako malo izgleda. Put nazad je usledio baždarskim poljem.

Zanimljivo je takođe videti i Zornića močila, koja su se nekad koristila za konoplju, kiseljenje platna iliti sukna. To se danas može obično naći na tradicionalnim srpskim nošnjama.

Ove informacije koje vam prenosimo saznajemo obično na licu mesta, a prepričava nam ih i snima Ramo Tahirović. Zato uživajte u još jednom snimku Planinarsko speleološkog društva “Zmajevac”.

Čitaj još:  Pojeftinilo skupo meso! (Video)

 

Redakcija Sjenica.com

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Od Papića, preko planina do brane (Video)

Leave a Reply