Migovi 21 / Aerodrom Dubinje kod Sjenice

Aerodrom “Dubinje” i dalje opasan po život!

Sjenica vesti, Vijesti 2015

Na bombardovanom vojnom aerodromu Dubinje u porušenim kamponirima, naoružani raketama i “spremni za poletanje” od 1999. godine stoje četiri lovca MiG-21 i supergaleb G4. Kasetne bombe rasute su na oko milion kvadratnih metara. Sve na aerodromu je na prodaju, ali kupaca nema.

Migovi 21 / Aerodrom Dubinje kod Sjenice

Dolazak stručnjaka Norveške narodne pomoći radi izviđanja terena okoline Sjenice koja je tokom NATO agresije 1999. godine svakodnevno zasipana kasetnim i drugim bombama, obradovao je žitelje Sjenice i brojnih sela na Pešteru koji godinama žive u strahu zbog zaostalih NATO projektila. A još više bi ih obradovao mogući početak čišćenja ovog područja koje bi navodno finansirala Amerika preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti (ITF).

Najviše NATO projektila palo je na piste i u okolini vojnog aerodroma Dubinje, udaljenog od Sjenice desetak kilometara i okruženog brojnim selima i zaseocima. Celo područje prepuno je segmenata kasetnih bombi, takozvanih žutih ubica, i drugih projektila. Na meti NATO avijacije bila je i planina Jadovnik, gde je vojska imala svoj podzemni objekat, gađani su i drugi delovi Peštera.

Mada je Vojska Srbije nekoliko puta upozoravala meštane da se ne približavaju aerodromu i da izbegavaju područje Dubinja, neki od stočara napasaju stada između porušenih pisti i kaponira, a deca se često igraju po aerodromu i rizikuju živote. Zahvaljujući sreći do sada nije bilo poginulih.

Za mnoge je neverovatno da vojska još nije uspela da iz porušenih kamponira izvuče, bar za rezervne delove, četiri aviona MiG-21 i supergaleba. Na njihovim krilima je još podvešeno 16 raketa vazduh-vazduh, dve teške avio-bombe i oko 1.000 metaka za automatske topove i mitraljeze.

Čitaj još:  Čišćenje kasetne municije na Dubinju počinje 11. aprila

Prilikom NATO napada avioni su bili u vrlo dobrom stanju, još su puni kerozina i praktično spremni za poletanje. Ali, danas osim avanturista koji rizikuju živote niko ne sme da im priđe, a iz Vojske su uvek stizala objašnjenja da ih ne mogu “evakuisati” dok se ceo teren ne očisti od kasetnih i drugih bombi, jer bi cela operacija bila vrlo rizična.

Vojska je svojevremeno na prodaju nudila aerodrom i svu porušenu infrastrukturu smeštenu na nekoliko stotina hektara, a ne zna se da li su u paketu bili i zarobljeni avioni. Bilo je planova da se aerodrom Dubinje očisti, uredi i osposobi za civilne letove. Posebno je na ovome insistirao bivši predsednik Opštine Sjenica Esad Zornić, ali se na kraju odustalo jer za jedan ovako veliki projekat nije bilo novca, ni zainteresovanih ulagača.

Da li će Norvežani i Amerikanci konačno očistiti Dubinje i druge lokacije oko Sjenice, koliko će čišćenje trajati i koštati u Sjenici još niko ne zna.

Manjak letelica
Avioni na Dubinju trunu pod ruševinama, a vojska kuburi sa letelicama do te mere da su bili obustavljeni letovi. Premijer Aleksandar Vučić je na aerodromu Batajnica, posle pada helikoptera kada su poginuli šestorica ljudi i beba i talasanja u Vojsci, rekao da je obezbeđen novac za nabavku novih letelica. Prema njegovim rečima, spremljeno je 400 miliona dinara, a obećao je još 200.
– Cilj nam je da imamo sva četiri aviona MiG-29 i MiG-21 u najboljem stanju, a da do kraja 2016. imamo četiri jednoseda i dva dvoseda. Za sve ovo, osim poslednjeg, imamo spremljen novac – obećao je Vučić.

Čitaj još:  Deca Sjenice u ritmu Norveške i Evrope

Glava u torbi zbog ovaca
– Mi čekamo 16 godina i živimo u strepnji. Već smo i oguglali, vreme je da se neko seti i naših muka – kaže jedan od meštana Dubinja, koji kaže da umire od straha kada krava i ovca uđu u opasnu zonu, a on mora da uđe i vrati je nazad.

 

D. N. P.

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Aerodrom “Dubinje” i dalje opasan po život!

Leave a Reply