SABAHUDIN FIJULJANIN

I on je preživeo zatvor CIA

Vijesti 2014

SABAHUDIN FIJULJANINKada su SAD priznale da je CIA imala tajne zatvore u Evropi u kojima su mučeni ljudi, mediji su ponovo aktuelizovali priču o Sabahudinu Fiuljaninu, koji je tri meseca držan i mučen u zatvoru CIA kod Tuzle

Kada je Amerika i zvanično priznala da je CIA imala tajne zatvore u Evropi u kojima su mučeni “neprijatelji opasni po bezbednost SAD”, mediji u Sandžaku ponovo su aktuelizovali priču o Sabahudinu Fiuljaninu (44) koji je tri meseca, u periodu između 2002. i 2003, nakon što je optužen da je pripadnik Al kaide, držan i mučen u tajnom zatvoru CIA kod Tuzle.

Za Fiuljanina, iz sela Draževići kod Sjenice, lično se interesovao i tadašnji državni sekretar SAD za nacionalnu bezbednost Donald Ramsfeld, koji je tražio da ga spakuju i pošalju u Gvantanamo na Kubu. On je pušten, zahvaljujući upornom advokatu Osmanu Mulahaliloviću i sreći da je njegovo “kidnapovanje” ipak procurilo u javnost.

Na više novopazarskih portala juče je osvanula Fiuljaninova slika i priča o strahotama koje je preživeo u tajnom zatvoru CIA, a koju je samo delimično ispričao sarajevskom magazinu SAF uz obećanje da će kompletnu priču o torturi ispričati kada za to dođe vreme. Tada je pomenuo da je u “kavezu”, “kući za mučenje”, do koje je odvožen helikopterom, dobijao injekcije koje su mu silom ubrizgavali, specijanu hranu koju su mu davali da ga dezorjentišu…

Čitaj još:  Sjenički maturanti 2013 / 2014 (Tehnička škola)

Brat Nermin Nerko Fiuljanin nam je ljubazno rekao da Sabahudin već duže vreme živi u Sarajevu i da kod svojih na Pešter dođe samo povremeno.

– U Sarajevu ima kuću i porodicu, dobro je, hvala bogu, ima petoro dece i posle svega što je preživeo živi normalno. I posle izlaska iz zatvora, a ni danas ne voli mnogo da priča o patnjama koje je preživeo u Tuzli, i da se seća tih strahota – priča Nermin.

 

M. Nićiforović

Facebook komentari

One thought on “I on je preživeo zatvor CIA

komentariši