Turizam Sjenica - Pešter

Područje Peštera idealno za organsko gajenje ovaca i koza

Sjenica vesti, Vijesti 2014

SAVETI POLJOPRIVREDNIH STRUČNJAKA

Srbija ima idealne uslove za razvoj i gajenje ovaca i koza. U brdsko planinskim područjima najveći deo poljoprivrednog zemljišta su pašnjaci, a ovce, najbolje od svih domaćih životinja, najbolje iskorišćavaju pašnjake i daju visoko vredne proizvode: meso, mleko, vunu i kožu.

Turizam Sjenica - Pešter
slika: Turizam Sjenica – Pešter

Područje Pešterske visoravni i sela na obroncima Rogozne i Golije, gde je priroda skoro netaknuta, imaju odlične uslove za uzgoj ovaca i koza u organskoj proizvodnji. U toj proizvodnji, po pravilu, koriste se životinje koje se rađaju i gaje na poljoprivrednom gazdinstvu koje primenjuje metode organske proizvodnje. I pored odličnih uslova za razvoj organskog gajenja ovaca i koza u Srbiji, na žalost, još uvek je mali broj gazdinstava koja imaju sertifikate za organsku proizvodnju. Na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina ne postoji nijedno gazdinstvo koje ima sertifikat za organsku proizvodnju. Nekoliko desetina gazdinstava u opštini Tutin ušlo je u ovaj projekat i očekujem da će uspeti da dobiju potvrdu za ovaj vid proizvodnje, ali da će to biti i podsticaj za razvoj organske proizvodnje ne samo na Pešterskoj visoravni već i u drugim krajevima Srbije.

Poljoprivrednici koji počinju organsku proizvodnju jagnjad i jarad mogu da nabave iz konvencionalne proizvodnje. Uslov je da se gaje u skladu sa metodom organske proizvodnje odmah po odlučenju i da imaju manje od 60 dana starosti. Kada se stado obnavlja, mogu da se nabavljaju odrasla muška i ženska grla ovaca i koza iz konvencionalne proizvodnje koja nisu uvođena u pripust i pod uslovom da se odmah gaje u skladu sa metodama organske proizvodnje. Broj ženskih grla u stadu može da bude najviše 20 odsto od ukupnog broja. U slučajevima kada gazdinstvo ima manje od pet ovaca ili koza može da se nabavi samo jedno žensko grlo. Broj ovaca i koza koje mogu da se uvedu u stado može da se poveća na 40 odsto u slučaju kada se znatno proširuje kapacitet proizvodne jedinice, menja rasa ili kada se uvodi novi tip stočarske proizvodnje.

Čitaj još:  PROMOCIJA: 90 GODINA F.K. "SLOGA" (1926-2016) (Video)

U ovoj proizvodnji, ovce i koze, u zavisnosti od vremenskih uslova, najmanje 6 meseci drže na pašnjaku. Najveća dozvoljena količina azota po hektaru je 170kg po hektaru, pa je u slučaju ovaca i koza maksimalno dozvoljen broj životinja po hektaru 13,3 grla. Njihovo razmnožavanje mora da se vrši prirodnim putem. U organskoj proizvodnji ne mogu da se koriste hormoni i druge supstance koje se koriste za kontrolu reprodukcije. Kupiranje repova i obezrožavanje ne mogu da se vrše sistematski,osim u pojedinačnim slučajevima propisanim zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja. Ako se već koriste, onda ih treba izvoditi u najpovoljnijem životnom dobu. To treba da rade stručna lica uz obaveznu primenu anestezije da bi životinje što manje patile.

Čitaj još:  Čistači snega ponovo na ulicama Sjenice (Video)

U svim krajevima Srbije postoje idealni uslovi za razvoj organske proizvodnje i realna su očekivanja da će takva proizvodnja zaživeti.

 

Safet Vesnić, dipl. ing poljoprivrede

Facebook komentari

One thought on “Područje Peštera idealno za organsko gajenje ovaca i koza

Leave a Reply