Novopazarski sud blokiran odlaskom sjeničkih sudija

Sjenica vesti

Novi Pazar — U Višem sudu u Novom Pazaru trenutno radi dvoje sudija koji ne mogu da formiraju ni tročlano Sudsko veće, izjavio je danas predsednik tog suda Izet Suljović.

Zbog toga sva ročišta prosleđuju pravosudnim organima u Kraljevu, Kragujevcu i Čačku.

Suljović je za radio Sto plus rekao da je problem nastao tokom aprila kada je dvoje sudija vraćeno u Osnovni sud u Sjenici, a po jedan sudija otišao u više sudove u Kraljevu i Beogradu.

“Pored njih, dvoje sudija je na bolovanju, jedna koleginica je na porodiljskom odsustvu, tako da nas trenutno ima samo dvojica. Zbog toga ne možemo da formiramo ni sudsko veće od troje sudija, pa ni da donosimo bilo kakve odluke. Viši sud je u blokadi”, izjavio je Suljović.

Odlukom Visokog saveta sudstva (VS S) Viši sud u Novom Pazaru treba da ima devet sudija, pa je zbog manjka od četvoro sudija raspisan konkurs za izbor novih, ali oni još nisu izabrani.

“Znam da je sva konkursna procedura završena, ali sudije još nisu izabrane. Obraćao sam se VSS-u da nam, u međuvremenu, bar delegiraju sudije, ali ni do toga nije došlo”, rekao je Suljović.

Prvi čovek Višeg suda u Novom Pazaru istakao je i da sve stranke koje su na ročišta morale da odlaze u druge gradove imaju pravo na nadoknadu troškova i da će to biti samo dodatan trošak za državu.

Suljović je dodao i da sudovi i tužilaštva u Novom Pazaru imaju velikih problema sa smeštajnim kapacitetima, ali da bi oni uskoro trebalo da budu rešeni.

“Urađen je projekat nadogradnje još jednog sprata i proširenja prostornih kapaciteta na ostalim spratovima. Izgradnju će finansirati Turska razvojna agencija, sve dozvole su pribavljene i nadam se da će radovi uskoro početi”, rekao je Suljović.

U sklopu novoizgrađenog sprata trebalo bi da budu prostorije Pravosudne akademije i sudske jedinice Privrednog suda u Kraljevu.

IZVOR: FORUM WWW.SJENICA.COM

Facebook komentari
Čitaj još:  Sjenici vraćen Osnovni sud

Leave a Reply